Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utvärdering av maxtaxan i äldreomsorgen.
I takt med att landets ekonomi har förbättrats efter de åtstramningar vi tvingades till under 1990-talet har det åter blivit möjligt att genomföra viktiga välfärdsreformer. Maxtaxa i äldreomsorgen är ett exempel.
Det är naturligtvis mycket glädjande att vi åter kan inrikta politiken på för medborgarna angelägna välfärdsreformer. Det är dock viktigt att inte enbart de förbättrade statsfinanserna blir vägledande när beslut tas om reformer. Principen måste vara att reformer som beslutas av staten också ska finansieras av staten, den så kallade finansieringsprincipen. Landets kommunalpolitiker framför ofta uppfattningen att den principen inte alltid följs.
Det är nödvändigt att det sker en fortlöpande utvärdering av de ekonomiska konsekvenserna av i varje fall de större reformerna. Ett skäl är att det inte alltid är möjligt att när beslutet tas överblicka de ekonomiska konsekvenserna.
Man kan också tänka sig att det motsatta sker - att kostnaderna blir mindre än väntat genom till exempel en förändrad åldersstruktur.
Utvärderingen ska givetvis få praktiska följder på så sätt att den påverkar statens ersättning till kommunerna.
Vi menar att det nu är angeläget att göra en sådan utvärdering av maxtaxan i äldreomsorgen. Om det visar sig att den är underfinansierad måste staten ta det ekonomiska ansvaret. En utvärdering måste ta sikte på vilka ekonomiska konsekvenser införandet av maxtaxan i äldreomsorgen har fått såväl för kommunen som den enskilde. I många kommuner har maxtaxan i äldreomsorgen fått till följd att pensionärer med låga inkomster fått högre avgifter. Vi vill understryka att syftet med utvärderingen ska vara att slå vakt om den här reformen och trygga en fortsatt hög nivå.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Margareta Sandgren (s) |
|
Göran Persson (s) i Simrishamn |
Göte Wahlström (s) |