Motion till riksdagen
2004/05:So576
av Solveig Hellquist (fp)

Stärkt samverkan och det förebyggande arbetet bland barn och ungdomar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det förebyggande arbetet bland barn måste prioriteras.

Motivering

De flesta torde vara överens om att om vi tidigt uppmärksammar barn och ung­domar som behöver stöd på grund av problem i familjen, i skolan eller på fritiden skulle de stora kostnader som drogmissbruk, kriminalitet och psykiska problem medför liksom det mänskliga lidandet både för barnen och deras anhöriga minska drastiskt.

Trots denna kunskap satsas det inte tillräckligt på det förebyggande och uppsökande arbetet. I kärva ekonomiska tider tenderar kommunerna tvärtom att dra ner på just det förebyggande arbete med hänvisning till att kommunen måste prioritera det arbete som lagstiftningen sätter i främsta rummet - t.ex. att utreda anmälningar om att barn far illa.

Personal som arbetar på mödravårdscentraler, barnavårdscentraler, förskolor, skolor etc. kan som regel tidigt identifiera barn och familjer som behöver stöd. Problemet är dock att barnets situation ofta måste bli ganska eller mycket allvarlig innan stöd eller andra åtgärder sätts in.

I många sammanhang där den enskilde är i behov av samhällets stöd är många aktörer involverade. Inte sällan uteblir stödet på grund av olika penningpåsar, brister i samverkan, revirtänkande, okunnighet om myndigheters kompetens och ansvarsområden. Såär fallet även när det gäller arbetet med barn.

Under årtionden har politiker lyft fram behovet av samverkan som inte tycks komma till stånd mer än i undantagsfall. I tider av pengabrist är det särskilt nödvändigt att samla befintliga resurser och ta till vara den samlade kompetens som finns.

Kring barnen finns i dag resurser i form av föräldrar, mödravårdcentral, barnhälsovård, förskola, skola, fritids, skolhälsovård, barnpsyk, socialtjänst och polis. Andra aktörer är vuxenpsyk, kriminalvård, Migrationsverket, institutioner, frivilligorganisationer och kultur- och fritidsverksamhet. Kompetenserna är pedagoger, socialarbetare, psykologer, läkare, sköterskor, fritidsledare och eldsjälar.

En god barnavård och ett gott förebyggande arbete förhindrar framtida utslagning och ger stora vinster - ekonomiskt och mänskligt - för både samhälle och individ.

Stockholm den 5 oktober 2004

Solveig Hellquist (fp)