Motion till riksdagen
2004/05:So574
av Mona Berglund Nilsson m.fl. (s)

Läkemedelsförmånen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om förändring av läkemedelsförmånen.

Motivering

Läkemedelsförmånssystemets för- och nackdelar är under ständig debatt. Konstruktionen har ändrats över åren i takt med att förutsättningarna för att subventionera den enskilda individens läkemedelkostnader har ändrats. I olika sammanhang framförs misstankar om att man kan utnyttja de ekonomiska fördelar som läkemedelsförmånssystemet kan ge. Systemet i dag är så konstruerat att patienten i början av en tolvmånadersperiod själv får stå för en väsentlig del av kostnaden, för att sedan få en ökande andel, i en del fall hela kostnaden, subventionerad. Från det att patienten träder in i systemet får han eller hon betala hela läkemedelskostanden upp till 900 kr. Därefter träder subventionen in och sammanlagt betalar patienten 1 800 kr. I realiteten har då patienten fått läkemedel för minst 4 300 kr. När patienten får ett frikort (efter att ha betalat 1 800 kr) är det ekonomiskt fördelaktigt för patienten att hämta ut de läkemedel som patienten fått på recept innan tolvmånadersperioden är slut.

Månad 1 uppstår en relativt hög kostnad. Detta sker med automatik eftersom månad 1 är den månad då alla gör ett första inköp och påbörjar en högkostnadsperiod. Man kan se ett mönster med toppar månad 4, 7 och 10. Detta kan förklaras med att flergångsrecept med första uttag månad 1, expedieras var tredje månad. Månad 12 sker en kraftig ökning av läkemedelsförsäljningen med ca 35 %. Detta kan inte förklaras av högre sjuklighet månad 12 utan hänger samman med att det är ekonomiskt fördelaktigt för patienten. I många sammanhang då vi från läkemedelsenheten möter förskrivare, företrädare för patientföreningar samt apotekspersonal framförs detta problem med hamstringen som i sin tur bidrar till den höga kassation som kännetecknar läkemedelsområdet.

Ett sätt att förändra läkemedelsförmånen skulle kunna vara att man inför en expeditionsavgift per recipe (dvs. per läkemedel) för patienter som fått frikort för läkemedel.

Stockholm den 20 september 2004

Mona Berglund Nilsson (s)

Marianne Carlström (s)

Christina Nenes (s)

Kjell Nordström (s)

Hans Hoff (s)

Sonja Fransson (s)