Motion till riksdagen
2004/05:So571
av Marianne Carlström m.fl. (s)

Särskild socialsekreterare för utsatta barn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över samarbetet mellan föräldrar och samhällstjänsten.

Motivering

Barnen och ungdomarna är vår framtid och det är oerhört viktig att de får en så bra uppväxt som möjligt, så att de blir goda och ansvarstagande samhällsmedborgare och vuxna.

Därför är det av största vikt att kraftfulla insatser nu görs för att bryta den segregation, normlöshet och utanförskap som finns. Annars kommer ungdomars utveckling i kriminalitet och främlingsfientlighet att öka lavinartat.

Idag är det få som förnekar att ett barns uppväxtförhållande, framtidshopp och sociala omständigheter spelar en stor roll om de skall dras in i kriminalitet eller inte. Samtidigt kan man självklart inte frånta individen hans eller hennes ansvar. Vi kan inte skylla allt på en dålig uppväxt, det finns många som kommer från mindre bemedlade bakgrunder som aldrig begår ett enda brott.

När det gäller unga människor är det viktigt att också föräldrarna tar sitt ansvar. Det är inte bara staten som kan sätta normer, utan det görs också i familjen, bland kamraterna och genom andra vuxna människors beteende. Det handlar om att skapa ansvar och delaktighet. Alla goda krafter i samhället måste samverka för att förhindra att segregation, normlöshet och utanförskap skapar gäng och ungdomskriminalitet.

För ungdomar som är på väg åt fel håll betyder det mycket att det finns en vuxen i närheten som kan hjälpa dem att komma på rätt köl igen. Samhälleligt engagemang, klara och tydliga normer, mindre utanförskap och färre sociala klyftor och tillräckligt med poliser ute i samhället. Bara genom att se sammanhangen kan vi ta itu med orsakerna bakom brotten såväl som brottsligheten.

En särskild socialsekreterare i varje kommun som enbart fokuserar på familjer där barnen far illa och dras till ungdomsgäng skulle underlätta för övriga samhällsaktörer som skola, personal inom fritidsverksamhet, ungdomsmottagningar, barnavårdscentraler, polis, organisationer och föreningar att tillsammans med barnens föräldrar samarbeta och se strukturerna för ungdomsgängens utveckling.

Stockholm den 24 september 2004

Marianne Carlström (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Rolf Lindén (s)

Lars Johansson (s)

Claes-Göran Brandin (s)

Gunilla Carlsson (s) i Hisings Backa