Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att förbättra tillgängligheten för funktionshindrade.
Våren 2000 antog riksdagen en ny handlingsplan för handikappolitiken, Från patient till medborgare - en nationell handlingsplan för handikappolitiken (prop. 1999/2000:79). Kärnan i den är att samhället ska utformas så att människor med funktionshinder kan bli fullt delaktiga.
Statsförvaltningen ska se till att den beslutade politiken förverkligas. Detta innebär bland annat att statliga myndigheter bör integrera handikapperspektivet i sin verksamhet och vara ett föredöme när det gäller att göra verksamhet, information och lokaler tillgängliga för personer med funktionshinder. Detta slås ytterligare fast i förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförandet av handikappolitiken.
Enligt förordning 2001:526 ska myndigheterna i arbetet med att göra sina lokaler, sin verksamhet och information mer tillgängliga för personer med funktionshinder genomföra inventeringar och utarbeta handlingsplaner. Det är drygt tre år sedan förordningen kom men en enkätundersökning som Handikappombudsmannen genomförde 2003 och som visar att arbetet är långt ifrån klart.
Sammanställningen av enkätresultatet visar att
37 procent av de statliga myndigheterna har påbörjat arbetet med att ta fram en handlingsplan
7 procent har en färdig handlingsplan
62 procent av myndigheterna har påbörjat inventeringar för hur tillgängligheten ser ut
21 procent av myndigheterna har etablerat kontakt med handikapprörelsen.
Tillgängligheten till våra myndigheter, tingsrätterna, polisen och högskolorna för att nämna några, är en demokratifråga. Tillgänglighet handlar i grunden om allas lika rätt och möjligheter att ta del av samhällslivet. Därför borde myndigheterna kunnat visat upp bättre resultat i sitt tillgänglighetsarbete.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Hans Hoff (s) |