Motion till riksdagen
2004/05:So560
av Lars Gustafsson (kd)

Stopplagarna i sjukvården


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avvisa nuvarande och kommande stopplagar inom vårdsektorn.

Motivering

Den socialdemokratiska regeringen tillsammans med stödpartierna, Vänstern och Miljöpartiet, har infört en stopplag, som förbjuder att sjukhus drivs i privat regi. Avsikten med nuvarande hastigt införda temporära stopplag var att förhindra landstingen att upphandla sjukvård, som drivs av företag som generar vinst. Huruvida företag, som generar förlust, ska få lämna anbud nämns inte i nuvarande stopplag. Det måste dock anses märkligt att på inga andra områden i landstingen och i regionernas verksamheter finns några förbud att anlita vinstdrivande företag. Det bakomliggande motivet till stopplagen kan enbart betecknas som ideologisk låsning.

I det offentliga samhällets uppgift ingår att tillförsäkra medborgarna vård och omsorg. Detta har i Sverige till största delen gjorts genom offentliga inrättningar. Kostnaden för vård och omsorg har under en lång rad år ökat utan att kvaliteten förbättrats i motsvarande grad. Incitament för utveckling och resurseffektivitet har varit för liten. Genom alternativa vårdgivare har konkurrensen ökat och därmed både utbud och kvalitet. Denna utveckling har varit positiv för vårdsektorn och det finns flera exempel på detta. En permanent stopplag kommer därför att driva utvecklingen inom vårdsektorn åt fel håll. Dessutom kommer en permanent stopplag att minska motivationen till att skapa valfrihet och resurseffektivitet. Det kan inte var en slump att Sverige har världens högsta skatter men inte världens bästa vård. Tvärtom är bristerna inom vårdsektorn uppenbara och oacceptabla.

Regeringen tillsammans med stödpartierna har i juni 2004 lämnat ut ett förslag om en permanent stopplagstiftning på remiss. Enligt förslaget ska driften av sjukhus endast kunna överlämnas till entreprenörer som inte driver verksamhet med syfte att skapa vinst åt ägaren eller motsvarande intressent. Landstingen ska inte heller ges möjlighet att låta försäkringspatienter få vård och behandling på landstingens sjukhus.

Förslaget har av nästan alla remissinstanser kritiserats och avvisats. Konkurrensverket har påtalat att en sådan lag kan strida mot EU:s konkurrenslagar.

Den nuvarande och föreslagna stopplagen måste avvisas. En stopplag kommer att medföra att det kommunala självstyret begränsas och att medborgarnas vilja inte kan komma till uttryck i kommun- och landstingspolitiken. En rationell motivation för förslaget finns inte utan detta är endast ett uttryck av misstro mot alternativa driftsformer.

Det finns runt om i vårt land många goda exempel på vård som drivs i alternativ regi.

Stockholm den 1 oktober 2004

Lars Gustafsson (kd)