Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att systematiska läkemedelsgenomgångar införs i äldrevården.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en modell för vad läkemedelsgenomgångarna skall innehålla och hur de skall genomföras.
Äldre personer är den grupp som förbrukar mest läkemedel, men utgör också den grupp människor som oftast behöver sjukhusvård till följd av felmedicinering. En godtagbar läkemedelsanvändning är rätt läkemedel, till rätt patient, på rätt indikation, i rätt dosering, under rätt behandlingstid - och i rätt administreringsform.
Dessvärre har vi idag ganska långt kvar att gå innan vi nått dit inom svensk äldrevård. Att patienter inte följer läkarens ordination förekommer både inom och utom äldrevården, och det leder inte sällan till att behandling misslyckas, att önskade effekter uteblir och att biverkningar inträffar. Studier har visat att mellan 10 och 25 procent av alla inskrivningar av patienter över 65 år vid medicinsk klinik beror på komplikationer vid läkemedelsbehandling. Detta vållar stort och onödigt lidande och merkostnaderna för sjukvården uppgår till miljardbelopp.
Det behövs ett målmedvetet arbete på många olika håll för att förhindra att äldre människor blir sjukare av att ordinerade läkemedel använts fel eller inte använts alls. Läkemedelsgenomgångar för äldre i särskilt boende skulle tveklöst vara till stor nytta och leda till att felmedicinering kunde undvikas. Vid en läkemedelsgenomgång går man regelbundet igenom alla boendes läkemedelsanvändning i syfte att undvika felmedicinering. Socialstyrelsen borde utfärda föreskrifter om hur rutinen för läkemedelsgenomgångarna ska se ut och ställa krav på att dessa systematiskt genomförs såväl för de äldre som bor i särskilda boenden som för de äldre i eget boende som använder många läkemedel.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Cecilia Wikström (fp) |