Motion till riksdagen
2004/05:So541
av Börje Vestlund m.fl. (s)

Hemlöshet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en bostad är en mänsklig rättighet och att hemlösheten, där den inte är självvald, i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet måste bekämpas till det yttersta.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att samhällets gemensamma omsorg om människor med missbruksproblem och psykiska problem kraftfullt måste stärkas.

Motivering

Varje människa har rätt till drömmar, visioner och hopp om ett gott liv. Våra utgångspunkter och förutsättningar i livet är däremot olika och ibland djupt orättvisa. Vi kan dessutom hamna i svårigheter som till exempel arbetslöshet eller personliga trauman och ibland är det rena tillfälligheter som gör att våra nätverk raseras.

I samtal med människor som hamnat utanför framgår det tydligt hur lätt det är att hamna vid sidan av, och hur oändligt svårt det är att komma tillbaka. En grundidé i vårt samhälle är alla människors lika värde, rättigheter och skyldigheter. Den som drabbas av svårigheter ska ha rätt till stöd och hjälp. Vid sidan av stödet och hjälpen måste det skapas utrymme för eget engagemang, inflytande och delaktighet. Målsättningen ska vara att var och en som hamnar utanför ska kunna komma tillbaka till samhällsgemenskapen.

Hemlösa är ingen homogen grupp. Alltför ofta görs grova generaliseringar. Statistiken visar tydligt att insatserna för att förebygga, förhindra och åtgärda hemlöshet måste vara varierande utifrån den enskilde individen. Generaliseringar leder dessutom ofta till att ett problem kan verka oöverskådligt. Genom att analysera och närmare undersöka behoven hos individerna så blir problematiken mer greppbar. Stödet, insatsen eller åtgärden ska bygga på individperspektivet, då de flesta hemlösa har fler problem än enbart att finna och behålla en bostad. Det är ytterst få som har sin hemlöshet som "enda" problem. Majoriteten av de hemlösa har även problem med missbruk och/eller är psykiskt störda.

Det absolut vanligaste preparatet som missbrukas är alkohol. Men andelen opiater och centralstimulantia är preparat som starkt har ökat i gruppen.

Ett annat vanligt förekommande problem är stora skulder. Sådana kan omöjliggöra ett normalt liv med hem och familj. När skulderna blir för stora och tar över hela ens vardag är det ytterst svårt att ta sig ur ekorrhjulet.

En annan tragisk problematik är det faktum att en andel av de hemlösa även är hivpositiva. Sammanfattningsvis visar detta på att det behövs flera olika former av behandling och bostadslösningar. I sammanhanget är det viktigt och nödvändigt att vi som har en trygg livssituation inte räds det annorlunda och tar till vilda protester när det visar sig att ett boende för hemlösa skall byggas bredvid det hus som jag själv bor i. Problemet "Not in my backyard" är något som vi måste kämpa mot om alla ska få plats i samhällsgemenskapen. Det måste finnas bostäder till och för alla!

Lika nödvändigt som att det finns ett boende för alla, lika viktigt är det att vi har en psykiatrivård som fungerar. Idag ser vi tyvärr olika bevis på att denna inte fungerar optimalt. En ej fungerande psykiatri kan och har fått ödesdigra konsekvenser! En möjlig förändring är att exempelvis ge Socialstyrelsen i uppdrag att samordna och utverka strategier för samhälleliga åtgärder för att möta vår tids hemlöshet.

Ett samhälle med stora klyftor mellan fattiga och rika sätter upp synliga och osynliga gränser och hindrar människors utveckling och deltagande i samhället. Här föds utanförskapet, här frodas grunden för social instabilitet, orättvisa och otrygghet.

Det är därför en av socialdemokratins främsta uppgifter att skapa likvärdiga villkor för alla människor. Grunden är ett solidariskt samhälle. Ett välfungerande samhälle där utveckling, tillväxt och rättvisa är gemensamma ledord.

Stockholm den 30 september 2004

Börje Vestlund (s)

Sylvia Lindgren (s)

Veronica Palm (s)

Maria Hassan (s)

Kaj Nordquist (s)

Joe Frans (s)