Motion till riksdagen
2004/05:So540
av Kaj Nordquist (s)

LSS och personlig service


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ledsagarservice för blinda och gravt synskadade enligt LSS.

Motivering

När LSS kom 1994 ställdes det mycket stora förhoppningar på den lagstiftningen. När lagen nu varit i kraft i 10 år kan det konstateras att olika grupper har haft olika mycket glädje av den.

Svårt rörelsehindrade var en av de grupper som man särskilt tänkte på när lagen och framför allt insatsen personlig service infördes. Den gruppen har hela tiden haft stor nytta av lagen.

Eftersom en av insatserna som infördes i lagen var ledsagarservice kunde också gravt synskadade ställa stora förhoppningar på lagen. Till en början fick också gravt synskadade rätt till ledsagarservice enligt LSS. Detta svängde dock efter några år så att ingen som enbart är synskadad kommer i åtnjutande av denna åtgärd.

Samtidigt har samhället förändrats när det gäller synskadades möjligheter att utföra sina dagliga sysslor. Trots att målsättningen är att göra samhället mer tillgängligt för funktionshindrade upplever många synskadade att det går i precis motsatt riktning.

Det finns flera exempel på samhällsförändringar som försämrat förutsättningarna för synskadade. Alltfler biljetter till tåg och andra kommunikationsmedel måste köpas genom biljettautomater som inte är tillgängliga för den som inte kan se skärmen. Dagligvaror måste i större och större utsträckning köpas i köpcentra som ofta inte ligger i tätorterna utan på ställen dit man måste komma med bil och där det ofta finns ett minimum av personer så att man inte kan få den hjälp man behöver.

Det krävs därför att gravt synskadade får tillgång till de insatser som finns enligt LSS. Genom olika avgöranden i Regeringsrätten har personer med psykiska funktionshinder delvis fått rätt till insatser enligt lagen. Detta gäller också gravt hörselskadade. Den enda grupp av de traditionella funktionshindren som fortfarande i stort sett inte blir delaktiga är blinda och gravt syndskadade. Regeringen bör därför överväga översyn vad gäller LSS-tillämpningen för denna grupp.

Stockholm den 28 september 2004

Kaj Nordquist (s)