Motion till riksdagen
2004/05:So514
av Christina Axelsson och Sonia Karlsson (s)

Jobb inom vård och omsorg


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rekrytering, arbetsvillkor, utbildning och mentorskap inom vård- och omsorgsyrken.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning och utveckling av innovationer inom vård- och omsorgsområdet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet att se över lagen om anställningsskydd i syfte att åstadkomma heltidstjänster som rättighet och deltidstjänster som möjlighet.1

1 Yrkande 3 hänvisat till AU.

Motivering

Det diskuteras mycket hur vi ska kunna få fler att arbeta i vård och omsorgsyrken i framtiden. Vi vet att behovet av personal på sikt kommer att öka, dels för att vi lever längre, dels för att fler blir äldre. För att klara morgondagens behov måste vi redan nu finna lösningar för att både nyanställa personer och få dem som redan är anställda att stanna kvar. Ett stort problem idag är att många som arbetar inom vården inte känner att deras fulla kompetens tas tillvara. Omsorgsarbetet behöver uppvärderas för att vi ska klara de framtida utmaningarna med generationsväxling, kontinuitet i arbetet och inte minst kvalitet i vården och omsorgen.

Vi behöver en gymnasieutbildning som attraherar elever. Idag är det alltför få som söker sig till gymnasiets vårdprogram. De flesta som anställs kommer i stället från vuxenutbildningen. Den utbildningsmöjligheten bör göras mer tillgänglig så att fler väljer detta yrke för framtiden. För att få utveckling i arbetet behövs karriärmöjligheter. Många av dem som arbetar inom sjukvården idag har lång erfarenhet, mångårig arbetslivserfarenhet och en stor förtrogenhetskunskap. Dagens arbetsliv bygger på ett livslångt lärande och leder till att arbetstagarna får en ökad kompetens inom sitt yrke. Det ska märkas i såväl lönekuvertet som i arbetsuppgifterna att jag har en grundutbildning och när jag har fått en kompetenshöjande vidareutbildning. Formell kunskap är självfallet meriterande men det gäller även att se till vad personerna kan genom att förbättra och utnyttja validering.

Arbetsförhållanden måste ses över. Idag erbjuds arbetssökande i regel timanställning eller i bästa fall vikariat. Fasta tjänster där heltidsarbete är en rättighet och deltidsarbete en möjlighet ska erbjudas. Precis som i annan verksamhet behöver löneutvecklingen följa den utveckling som jag har inom mitt yrke. Inte minst är detta viktigt för att locka män till vård- och omsorgsyrken. Även om hälften av kvinnorna arbetar i den privata sektorn är det fortfarande kvinnor som bär upp verksamheten i kommuner och landsting. Av de anställda i vården och omsorgen är 4 av 5 kvinnor medan 4 av 5 män arbetar i privata sektorn.

Många som arbetar inom omsorgen gör det idag tillfälligt. De siktar i regel på något annat men arbetar under tiden de studerar eller inte vet just vilken yrkeskarriär de vill satsa på. Deras arbetskraft måste tas tillvara! Under en period av livet ska det vara kul att jobba inom omsorgen. Att arbeta med andra människor för deras bästa välbefinnanden oavsett om de är unga eller gamla innebär oftast en utveckling av en själv. Detta måste tas tillvara så att de som tillfälligt valt omsorgen känner att detta yrke är utvecklande och stannar kvar.

Kraven ställs högt på en god arbetsledning inom vården och omsorgen. Det krävs mycket utbildning och arbete för att vara en bra ledare. Utbildning av chefer och arbetsledare på alla nivåer behövs för att förbättra arbetsledningens förmåga att ta tillvara initiativ från ny personal. Samtidigt som det gäller att dra nytta av befintlig personals kunskaper genom mentorskap och introduktionskurser och bidra med förmåga att sätta yrket i ett sammanhang. Rekrytering och utbildning av ledare bör därför ges en mycket hög prioritet.

Dagen situation med hög andel tillfälliga timanställningar och deltidsanställningar är ingen nyhet utan har funnits under lång tid. Av tradition har arbete inom omsorg, med både gamla och barn, varit ett heltidsarbete. Nu finns det nya behov som ställer andra krav. Ibland framförs det i debatten att ohälsan är störst bland anställda som arbetar heltid och att det blir billigare för arbetsgivaren med korttidsanställda. Detta stämmer inte. I stället bör framhävas att för deltidsarbetande finns det både intensiva perioder under arbetstiden och mindre intensiva som ger tid för reflektion och samtal samt tid för att planera verksamheten även om dessa stunder blir kortare och kortare med dagens höga arbetstempo, underbemanning och höga arbetsbelastning. Deltidsanställda arbetar oftare intensivt med små möjligheter till någon lugn period under arbetsdagen. Vad gäller kostnader så måste arbetsgivaren räkna på alla kostnader. Rekrytering av arbetskraft kostar samt även introduktion av nyanställda. Därför blir det dyrare för verksamheten med många tillfälliga anställningar av olika karaktär än att anställa tillsvidare. Lagen om anställning behöver ses över och förändras så att heltid blir en rättighet och deltid en möjlighet samt att fler fasta tjänster blir norm.

Verksamheten inom vård och omsorg utvecklas ständigt. Nya tekniska uppfinningar introduceras och har visat sig vara mycket behjälpliga vid exempelvis tunga lyft. Nya mediciner gör att personer som tidigare hade ett stort behov av vård kan klara sig nästan helt själva. Samtidigt som nya arbetsmetoder utprovas. Det är viktigt att det finns en stor acceptans inom såväl kommun som landstingssektorn att ta till sig och prova nya tekniska möjligheter och bättre arbetsmetoder. Innovationer som armband med inbyggd pulsmätare, pyjamasar med inbyggd febertermometer som kan avläsas i en dator belägen på annan plats med mera är tekniska uppfinningar som förbättrar arbetet för de anställda och samtidigt ger servicetagaren förutsättningar till bättre omsorg. Forskning och utveckling kring dessa verksamheter måste fortsätta och helst öka. Sverige ligger i framkant med sin utvecklade vård och omsorg för alla och många biotekniska innovationer. Vi bör också kunna ligga i framkant vad gäller tekniska landvinningar inom dessa områden.

Stockholm den 28 september 2004

Christina Axelsson (s)

Sonia Karlsson (s)