Motion till riksdagen
2004/05:So500
av Anna Lilliehöök (m)

Alternativa driftsformer i sjukvården


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alternativa driftsformer i sjukvården.

Motivering

Förnyelse och mångfald har utvecklat den svenska sjukvården. Det gäller både öppenvården och sjukhusvården. Tillgänglighet, kvalitet, service och effektivitet har kunnat förbättras genom fler alternativa driftsformer i vården. Varje möjlighet till fortsatt utveckling måste tas till vara för att sjukvården skall klara de stora utmaningar den står inför med en åldrande befolkning och nya teknologiska landvinningar.

En mångfald av fristående vårdgivare gör vårdyrken mer attraktiva när vårdanställda kan välja mellan flera arbetsgivare och det öppnar även möjligheter att bli sin egen. Undersökningar visar att sjuksköterskor, läkare och andra som arbetar i alternativa vårdformer känner att de har större inflytande över sitt arbete och därmed trivs bättre.

Ett exempel som visar på de stora vinster som kan göras med fristående vårdgivare är S:t Görans sjukhus i Stockholm. Effektivitetshöjningen som åstadkoms genom avtalsvården på S:t Görans sjukhus motsvarar över 2 000 höftledsoperationer eller 200 hjärttransplantationer varje år. Om alla sjukhus i Sverige skulle kunna ställa om till ett lika framgångsrikt sätt att arbeta skulle tio miljoner kronor kunna användas till annan angelägen verksamhet.

Det är därför mycket oroväckande när förslag nu cirkuleras om att förbjuda vinstdrivna akutsjukhus. Någon sådan stopplag bör absolut inte införas och skulle ge mycket negativa konsekvenser för patienterna. Det är inte färre alternativ som utvecklar sjukvården utan vad som behövs är tvärtom att söka olika vägar till att förbättra förutsättningarna för alternativa driftsformer i sjukvården. Till exempel behöver lagen om offentlig upphandling kompletteras så att den anpassas till speciella krav, såsom kontinuitet, som ställs vid upphandling av hälso- och sjukvårdstjänster. Ett annat exempel är att ta bort hinder för sjukvårdsenheter att skapa en sund bas för sin verksamhet genom att ta emot patienter från andra håll än den landstingsfinansierade vården, såsom från utlandet, från försäkringsbolag och från försäkringskassan.

Stockholm den 4 oktober 2004

Anna Lilliehöök (m)