Motion till riksdagen
2004/05:So491
av Sinikka Bohlin (s)

Information inför rökförbud på serveringar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om information och utbildning inför övergången till rökförbud på serveringar.

Motivering

Den 1 juni 2005 införs rökförbud på alla serveringar i Sverige. Därmed tas undantaget för serveringslokaler bort, ett undantag som gjordes 1994 när tobakslagen skärptes angående rökfria arbetsmiljöer. Detta är en klok åtgärd från samhällets sida. Det ska inte längre vara acceptabelt att utsätta just serveringspersonal för större hälsorisker än andra yrkesgrupper. Förbudet gör det också möjligt för människor med allergiska besvär och med hjärt- och kärlsjukdomar att besöka serveringar som de tidigare varit utestängda från.

I mars i år införde Irland ett rökförbud på serveringar och den 1 juni gjorde Norge likadant. Inte i något av dessa länder är det, till skillnad mot i Sverige, tillåtet att inrätta särskilda rökrum. Trots det har övergången till rökfritt gått överraskande bra och bland annat lett till minskad cigarettkonsumtion. Få fall av överträdelser av förbudet har rapporterats. Enligt internationell expertis beror de framgångsrika övergångarna på att båda länderna i god tid har satsat på opinionsbildning. Allmänheten har informerats och ägare och personal har fått kunskap om hur förbudet ska hanteras i det dagliga arbetslivet. Kampanjer har förts via TV, radio, tidningar och Internet.

Baren, puben och krogen betraktas av inbitna rökare som den sista tillflykten. Där borde det förbli fritt fram att röka, menar de. Cigaretten och ölet anses oskiljaktiga. För tobaksindustrin är samma lokaler livsviktiga för marknadsföringen. Behovet av attitydpåverkan och opinionsbildning bland allmänheten är alltså stort, inte minst i storstäder med många krogar och serveringar.

Mot bakgrund av de internationella erfarenheterna är det angeläget att också svenska myndigheter och organisationer ges möjlighet att genomföra en bred informationskampanj. En sådan kampanj ska inledas i god tid innan rökförbudet träder i kraft. Sverige är en förebild i det globala tobaksförebyggande arbetet. Vi framhålls ofta som det land som först nådde WHO:s mål att minska andelen dagligrökare till under 20 procent. Ett misslyckat rökförbud på serveringarna skulle skada denna positiva Sverigebild.

Stockholm den 28 september 2004

Sinikka Bohlin (s)