Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheterna för samverkan mellan den komplementära medicinen och skolmedicinen.
I vårt samhälle finns det ett stort intresse inom befolkningen att bibehålla en god hälsa, att förebygga ohälsa och kunskapen ökar ständigt. Utvecklingen har gått mot att allt fler använder sig av alternativa metoder och medel för att minimera biverkningar. Egenvården och ansvaret för den egna hälsan ökar. Det krävs mer av helhetssyn och starkare sammanhang av kropp och själ inom hälso- och sjukvården.
Inom skolmedicinen anammas alternativa behandlingsmetoder och dåär det av stor vikt att det ställs samma krav på metodkompetens som det görs på alternativmedicinska yrkesutövare. En akupunktör i traditionell kinesisk medicin med 3-5 års utbildning kan inte jämföras med en i hälso- och sjukvården verksam med 2-3 veckors akupunkturutbildning. Det är inte heller möjligt för en komplementär- och alternativmedicinare att bedriva vård utan att ha en basmedicinsk utbildning. Vi måste kräva god kompetens på båda sidor.
Det har hänt positiva saker globalt på området när det gäller integrering av komplementär- och alternativ medicin med skolmedicin. Jämfört med utvecklingen i t ex Norge och Danmark går förändringsarbetet i Sverige långsamt.
På ett antal universitet/högskolor pågår utbildning som ger en orientering om olika alternativa och komplementära metoder, men det gäller att välja yrkesutövare med rätt kompetens i den metod som skall användas vid patientbehandling. Vissa landsting försöker sig på integrering men vet inte hur de får tag på yrkesutövare med rätt kompetens utan ofta sker ett godtyckligt urval utan krav på kvalitet. Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (Lysen) begränsar möjligheten till en helhetssyn runt patienten.
Regeringen har tillsatt en utredning om registrering av utövare av komplementär och alternativ medicin. Arbetet med detta pågår. Detta är mycket positivt. För den som föredrar alternativa behandlingsmetoder är det av stor vikt att behandlarna uppfyller kvalitetskrav.
De som skall ingå i ett framtida register måste ha en god utbildning i basmedicin.
Nuvarande lagstiftning gör det omöjligt för hälso- och sjukvårdspersonal att registrera sig i ett kommande register även om man har kvalificerad utbildning i alternativ medicin.
WHO beskriver i sin strategi för 2002-2005 att varje medlemsland ska verka för en ökad integrering mellan skolmedicin och komplementär- och alternativmedicin. För att samverkan mellan skolmedicin och komplementär- och alternativmedicin skall kunna fördjupas enligt WHO:s globala plan är det angeläget att HSL och Lysen anpassas efter de nya förutsättningarna.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Kerstin Engle (s) |