Motion till riksdagen
2004/05:So486
av Kerstin Engle (s)

Antroposofiska läkemedel i Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om antroposofiska läkemedel.

Motivering

Antroposofiska läkemedel framställs huvudsakligen av växter och mineraler. Det finns olika framställningsmetoder. Medlen finns som orala, utvärtes, injektioner, ögondroppar och suppositorier. Sortimentet är mycket stort.

Antroposofiska läkemedel förskrivs av legitimerade läkare som har ansvar för deras effekt.

Vidarkliniken eller av Vidarkliniken utsett ombud har sedan 1987 fått försäljningstillstånd på dispens för vissa antroposofiska läkemedel för att möjliggöra en försöksverksamhet. Sedan 1987 har dispensen förlängts i 12 regeringsbeslut. Den är förbunden med vissa villkor. Nuvarande dispens gäller till utgången av 2006 eller den tidigare tidpunkt som regeringen fastställer.

De antroposofiska läkemedlen har inte kunnat registreras i Sverige enligt gällande läkemedelslag på grund av orimliga dokumentationskrav för denna produktgrupp och höga registreringskostnader i relation till antalet sålda medel.

Regeringen har 1997 och 2000 gett Läkemedelsverket i uppdrag att inordna de antroposofiska läkemedlen i befintlig lagstiftning eller komma med förslag till lagändringar. Intentionen var att långsiktigt förbättra tillgängligheten för de antroposofiska läkemedlen. Det har dock inte varit möjligt att inordna de antroposofiska läkemedlen i befintlig lagstiftning och Läkemedelsverket har inte heller lämnat något förslag till ändrad lagstiftning. Den senaste dispensen förlängdes i avvaktan på nya EU-direktiv.

Beslut om nytt EU-direktiv fattades i december 2003. Det innehåller ingen reglering för antroposofiska läkemedel. EU-direktivet skall implementeras i den svenska lagen den 30 oktober 2005.

För att de antroposofiska läkemedlen skall kunna finnas kvar i Sverige måste regeringens uppdrag att långsiktigt göra dem tillgängliga aktualiseras. Vidarklinken kan inte fortsätta sin verksamhet inom vård, utbildning och forskning utan tillgång till de antroposofiska läkemedlen.

Regeringen har beviljat Vidarkliniken utvecklingsbidrag från 1997. 1999 anförs följande som motiv för beslutet.

"Regeringen konstaterar att Vidarkliniken är en verksamhet av riksintresse, bl.a. därför att den kompletterar den konventionella medicinen med den antroposofiska medicinens individinriktade diagnostisering och terapi. Flera forskningsprojekt av allmänt intresse pågår också vid kliniken, bl.a. om bröstcancerpatienters livssituation utifrån olika vårdperspektiv. Det finns också starka önskemål från patienter att få sin vård på kliniken."

Enligt regeringen ligger det ett värde i att det i landet finns tillgång till alternativa behandlingsformer. Eftersom det är sjukvårdshuvudmännen som är ansvariga för att tillhandahålla hälso- och sjukvård vill regeringen samtidigt understryka att Vidarkliniken bör intensifiera sina ansträngningar att få till stånd fungerande samverkans- och remitteringsformer med sjukvårdshuvudmännen.

De antroposofiska medlen finns ännu inte reglerade i någon lagstiftning vare sig i Sverige eller inom EU. Medlen måste ses i ett helhetssammanhang där antroposofiska läkare skall ha möjlighet att kunna använda alla medel för att erhålla bästa behandlingsresultat. Dessa medel måste kunna förskrivas och användas av kunniga läkare under läkaransvar, vilka också känner till de olika medlens effekter.

Tillverkning av dessa medel sker enligt läkemedelsstandard (GMP - Good Manufactoring Practice), vilket garanterar en hög produktsäkerhet.

Medlen har i Sverige använts vid Vidarkliniken i mer än 20 år utan att några allvarliga biverkningar rapporterats.

I regeringens uppdrag till Läkemedelverket (2000-02-17) ingick att föreslå en ordning som innebär att en tillfredsställande tillgänglighet kan uppnås i fråga om de antroposofiska läkemedlen. Läkemedelsverket skall därvid beakta att betryggande säkerhetskrav iakttas.

En svensk förordning bör kunna utfärdas som omfattar de antroposofiska medel som används vid behandling av de antroposofiska läkarna.

Stockholm den 1 oktober 2004

Kerstin Engle (s)