Motion till riksdagen
2004/05:So481
av Inger Lundberg m.fl. (s)

Förskrivarregister


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett förskrivarregister avseende utskrivning av receptbelagda läkemedel bör upprättas.

Motivering

Kostnaderna för läkemedel bedöms öka kraftigt i takt med att landvinningar inom medicinsk forskning leder till alltmer individuellt anpassade och sofistikerade läkemedel. Till detta kommer en närmast explosionsartad utveckling av förebyggande läkemedel, som läkemedelsföretagen med ganska aggressiv marknadsföring säljer i allt större volymer.

Många av de nya läkemedlen är värdefulla och leder till tillfrisknande och ökad livskvalitet hos patienterna, men det finns också exempel på att läkemedel ges utan tillräcklig urskiljning. I vissa fall som när det gäller överförskrivning av olika typer av psykofarmaka kan detta vara direkt skadligt. I andra handlar det om ökade kostnader för det allmänna, utan att det egentligen är till verklig nytta för patienterna. Det senare är illa nog i en situation, där god hushållning är ett villkor för att vården ska räcka till alla.

Det kan skilja sig markant mellan olika läkares eller vårdcentralers eller andra verksamhetsenheters användning av läkemedel. Vissa läkare förefaller ha mycket lätt att skriva ut läkemedel, medan andra noga prövar läkemedelsbehovet i varje enskilt fall. Eftersom landstingen genom läkemedelsförmånen betalar merparten av kostnaderna för de receptförskrivna läkemedlen är det rimligt att de och deras läkemedelskommittéer också har möjlighet att följa upp kostnaderna för dessa och bl a utveckla kompetensutvecklingsinsatser utifrån behoven i det enskilda landstinget.

Men goda möjligheter att följa upp läkemedelsförskrivningen är framförallt värdefulla instrument för kvalitetsuppföljning både för den enskilde läkaren och för respektive verksamhetsenhet inom sjukvården. En metod som möjliggör uppföljning av enskilda läkares medicinförskrivning skulle också vara en viktig åtgärd för att förebygga direkt skadlig läkemedelsförskrivning från enskilda läkares sida. Receptregisterlagen medger för närvarande inte mer än tre månaders uppföljning och då på verksamhetschefs initiativ. Därtill kommer den särskilda uppföljning av utskrivningen av narkotiska preparat, som enbart Socialstyrelsen har möjlighet att göra.

Utskrivning av receptbelagda läkemedel är en form av myndighetsutövning, som det ankommer på samhället att följa upp. Jag tycker därför att det finns goda skäl att införa en registrering av läkares förskrivning av läkemedel och föreslår att riksdagen tar initiativ till att ett förskrivarregister införs. Detta register ska ange vilken läkare eller annan medicinskt ansvarig som ordinerat medicin, som sålts till och för människa på svenskt apotek. Registret förutsätts inte ange till vilken patient som medicinen ordinerats. Införande av ett förskrivarregister förutsätter förändringar av receptregisterlagen.

Stockholm den 30 september 2004

Inger Lundberg (s)

Nils-Göran Holmqvist (s)

Helena Frisk (s)

Lennart Axelsson (s)

Matilda Ernkrans (s)