Motion till riksdagen
2004/05:So466
av Gunnar Nordmark (fp)

Bruk av telefon och Internet för patienter inom rättspsykiatrin


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheten för patienter inom rättspsykiatrin att använda mobiltelefon och Internet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förändra den psykiatriska tvångsvården.

Motivering

En person som avtjänar ett fängelsestraff är omgiven av starka restriktioner vad gäller att använda telefon, mobiltelefon och Internet. I princip är det för många dömda helt förbjudet att kommunicera med omvärlden genom telefon eller Internet. Skälen till det är uppenbara. Sådan kommunikation kan användas till att styra brottslig verksamhet utanför fängelset, hota vittnen eller planera rymningar. Missbrukande personer kan använda mobiltelefonen för att beställa narkotika. Skälen kan mångfaldigas och få torde ha invändningar mot att grova brottslingar under sin strafftid har ytterst begränsad eller i vissa fall obefintlig möjlighet att få tillåtelse att använda telefon, mobiltelefon eller Internet för kommunikation ut från kriminalvårdsanstalten. Såväl skyddet av enskilda personer som samhällsintresset motiverar denna inskränkning av den personliga integriteten.

Inom den rättspsykiatriska vården föreligger dock inga möjligheter till att utfärda likartade restriktioner. Detta innebär att patienter inom rättspsykiatrin har möjlighet att med hjälp av mobiltelefon, telefon eller Internet planera rymningar, hota vittnen eller fortsätta att förfölja personer som de kanske dömts för att ha skadat.

Detta är tyvärr inte endast en teoretisk risk. Det finns alltför många exempel på hur personer dömda till rättspsykiatrisk vård använder mobiltelefoner eller Internet för att på olika sätt trakassera sina tidigare offer eller hota andra människor.

För det allmänna rättsmedvetandet är det stötande att personer som dömts till fängelse och personer som dömts till rättspsykiatrisk vård inte behandlas lika när det gäller möjligheten att kommunicera med omvärlden. Det kan bidra till att förtroendet för rättspsykiatrin undergrävs.

Det är därför lämpligt att genom lagändring ge den rättspsykiatriska vården samma möjligheter som finns inom kriminalvården att utfärda restriktioner för dömda personer när det gäller bruket av telefon, mobiltelefon och Internet.

Stockholm den 1 oktober 2004

Gunnar Nordmark (fp)