Motion till riksdagen
2004/05:So465
av Kjell-Erik Karlsson och Sven-Erik Sjöstrand (v)

Läkemedel


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det behövs mer forskning kring läkemedlens miljöpåverkan och att det i enlighet med PPP-principen är lämpligt att läkemedelsindustrin bekostar detta.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige inom EU skall verka för större miljöhänsyn i den europeiska läkemedelslagstiftningen.

2 Är läkemedel en miljöfara?

Det är i dag okänt om användningen av läkemedel och liknande produkter har negativ effekt på miljön. I Sverige finns i dag ca 8 000 läkemedel på marknaden. Det finns studier i bl.a. England som visar på troliga effekter av läkemedelsrester och liknande produkter som via bl.a. reningsverk hamnat i flodvatten. Det är möjligt att de koncentrationer av bl.a. hormonliknande substanser som finns i flodvattnet har påverkat fisk i vattnet. Påverkan har t.ex. visat sig i att fisken blivit steril.

Läkemedelsverket har på uppdrag av regeringen utrett hur läkemedelsprodukterna påverkar miljö. Man har dragit två slutsatser :

Läkemedel regleras i dag i hög grad på EU-nivå. Läkemedelsproduktion baseras på internationella regler och villkor, läkemedel är internationella produkter. Därför är det effektivast med åtgärder pååtminstone europeisk basis.

Läkemedelsverket konstaterar också att ett miljöklassificeringssystem av läkemedel inom EU är att föredra framför ett nationellt system.

Läkemedel är väldigt olika när det gäller kemisk och biologisk beskaffenhet. Det finns medel som direkt upplöses och förstörs i vatten, och det finns medel som i mikromängd är oerhört kraftfulla och som är motståndskraftiga mot både vatten och värme. Det finns läkemedel och läkemedelsrester som reagerar med varandra och kan bilda helt nya ämnen med nya egenskaper. Kunskapen om detta är låg. Särskilt när de hamnar i en kemiskt komplicerad omgivning i miljön. Hittills har det - vad man vet - inte varit något miljö- eller hälsoproblem. Men i takt med en ökad befolkningskoncentration och ökad användning av läkemedel och kemikalier ökar riskerna betydligt.

Det behövs mer forskning kring läkemedlens miljöpåverkan. I enlighet med PPP-principen är det lämpligt att läkemedelsindustrin bekostar detta.

Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Sverige ska inom EU verka för större miljöhänsyn i den europeiska läkemedelslagstiftningen.

Detta ska riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 3 oktober 2004

Kjell-Erik Karlsson (v)

Sven-Erik Sjöstrand (v)