Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försäljning av alkohol i lanthandel.
För boende i glesbygdskommuner utgör lanthandeln en mycket viktig och nödvändig förutsättning för människors möjlighet att bo kvar i byarna. Stormarknadernas etableringar är ett allvarligt hot i småbutikernas kamp om de lokala kundunderlaget. De kan erbjuda lägre priser och bredare sortiment. En möjlighet att stödja lanthandeln kan vara att ge dessa åtminstone en konkurrensfördel. Lanthandel, som är ombud för Systembolaget och som kan erbjuda ett särskilt utrymme för detta, borde få tillstånd att hålla ett sortiment för direktförsäljning.
Olika kommuner i glesbygden har under många år arbetat hårt för att utöka servicen på landsbygden genom att förstärka servicen för lanthandlarna. I Jämtlands län genomfördes bland annat 1997-1999 ett försöksprojekt med strategisk serviceförsörjningsplanering i samarbete mellan kommuner och länsstyrelsen. Projektet Statlig service i lokal regi 2000-2001 tillsammans med Småkom, Näringsdepartementet och olika kommuner tillsammans med föreningarna i bygderna och lanthandlarna försökte hitta kompletterande statlig service för att förstärka lanthandlarna. I detta projekt fördes det en dialog med servicegivarna, bland annat med Systembolaget, om möjligheten för lanthandeln att ha ett litet sortiment med Systembolagets varor.
Ett försök med försäljning av Systembolagets produkter i lanthandel skulle vara en viktig fördel för lanthandlarna som har det svårt i dag med allt större konkurrens från lågprisbutikerna. Ett sådant försök skulle också kunna stärka Systembolagets ställning med tanke på den ökande försäljningen av importerad alkohol från lågprisländer.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Marie Nordén (s) |