Motion till riksdagen
2004/05:So425
av Mona Jönsson och Mikaela Valtersson (mp)

Samlad barnhälsovård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning om hur en bättre hälsovård för barn kan nås.

Motivering

Hur vuxna ska ha det på sina arbetsplatser, vad gäller förhållanden i arbetsmiljön, finns reglerat i arbetsmiljölagen. Det finns skyddsombud på arbetsplatser. Vuxna har dess­utom ofta tillgång till företagshälsovård. Just nu pågår en utredning bl.a. om hur företagshälsovården ska vara organiserad och hur tillgången till den ska se ut i framtiden. Utredningen ska presenteras i början av december 2004.

Vad gäller barn och deras tillgång till hälsovård och förebyggande hälsovård i skola, dagis och på fritids ser det helt annorlunda ut. Barns arbetsmiljö har tyvärr inte högsta prioritet i det svenska samhället, vilket den borde ha. Om man ser till de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen så finns det mycket att göra för att förebygga ohälsa hos barn. Det borde bli obligatoriskt för varje kommun att ha barnhälsovård som är uppbyggt enligt en företagshälsovårdsmodell. Små kommuner kan eventuellt samarbeta. Det innebär att det i varje kommun ska finnas en reell tillgång till team, enligt företags­hälsovårdsmodell, bestående av barnläkare, sjuksköterska, barnmorskor för rådgivning (finns idag på ungdomsmottagningar), psykolog, kurator och sjukgymnast. Dessa team ska ansvara för alla kommunens barnverksamheter och även bistå socialtjänsten i barnärenden. Man ska också arbeta med hälsa i flyktingfamiljer i kommunen. Kompetens i kris och trauma liksom kunskap om posttraumatiska stressyndrom bör ingå. Detta för att också vägleda personal i skola, vård och socialtjänst.

En utredning bör tillsättas om hur vi kan prioritera barns hälsa bättre och för att garantera alla barn lika tillgång och möjligheter att gå in i vuxenlivet med bra förutsättningar. Erfarenheter från andra länder bör också tas till vara.

Stockholm den 1 oktober 2004

Mona Jönsson (mp)

Mikaela Valtersson (mp)