Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nationella riktlinjer för synskaderelaterad rehabilitering.
Grav synskada är en mycket allvarlig funktionsnedsättning.
Socialstyrelsen har sedan 1996 regeringens uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer för vård av patientgrupper med svåra kroniska sjukdomar. Hela vårdkedjan, från sjukvård över rehabilitering till kommunalt stöd, ska omfattas av riktlinjerna. Avsikten är att stärka patienternas möjligheter att få likvärdig, kunskapsbaserad vård i alla delar av landet.
Det är uppenbart att grava synskador måste betraktas som ett svårt kroniskt tillstånd. Utan syn, och utan effektivt rehabiliterande insatser, är en person helt utlämnad i dagens högteknologiska och synberoende samhälle. I stort sett skulle en blind person sakna all slags information, ha svårt att kommunicera med andra människor och myndigheter, ha svårt att överhuvudtaget röra sig utanför sin bostad och därmed vara helt hjälpberoende. Varje år drabbas ungefär 13 000 personer av så allvarlig synskada att de remitteras till någon av landets syncentraler. För att den rehabilitering som ges vid syncentralerna ska utvecklas och bli likvärdig över landet krävs nationella riktlinjer. Cheferna för landets syncentraler har också uppmärksammat behovet av nationella riktlinjer. Följderna av en grav synnedsättning gör det befogat med nationella riktlinjer för synskaderelaterad rehabilitering.
Utifrån riktlinjerna för stroke borde en liknande struktur kunna skapas för personer som drabbas av allvarliga synskador.
Man borde överväga att använda riktlinjer för stroke som mall för att den helhetssyn som kommer till uttryck i befintliga riktlinjer är eftersträvansvärd. Riktlinjerna pekar ut såväl specialistvård och primärvård som det kommunala ansvaret. Denna vårdkedja är dåligt utbyggd inom synrehabilitering.
Positivt i strokevården är:
Bredden i vårdteamet är imponerande.
Resultatutvärdering med standardiserade instrument garanterar en god uppföljning.
Den höga värderingen av brukarorganisationerna och tillvaratagandet av deras kunskaper och erfarenheter är ett viktigt erkännande av handikapporganisationerna.
Behovet av nationella riktlinjer för vård av personer som drabbas av grava synskador är stort.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Kaj Nordquist (s) |