Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att narkotikalagstiftningen bör ses över för att kunna svara mot den snabba uppkomsten av nya narkotiska preparat.
En 16-årig flicka dog i en lägenhet i Lilla Edet den 27 juli. Hon dog av ett ämne som omvandlas till GHB i kroppen. Resultatet av den kemiska analysen vid statens rättsmedicinska avdelning visar att flickan hade ett högt värde av GHB i kroppen. Enligt rättsläkaren var det detta som orsakade hennes död. Polisen beslagtog en färglös vätska i lägenheten som analyserades och visade sig innehålla rester av butandiol. Butandiol är ett ämne som används bland annat inom industrin för rengöring och är inte klassat som narkotika. Om man däremot dricker det omvandlas det till GHB i kroppen. Butandiol är inte klassat som narkotika och därför finns nu ingen misstanke om brott som lyder under allmänt åtal. För polisen innebär butandiol ett problem, eftersom man måste bevisa att personerna har haft för avsikt att omvandla det till GHB för att det ska bli straffbart.
Polisen rapporterar detta fall och alla andra liknande till Socialdepartementet, Folkhälsoinstitutet och till ett europeiskt institut i Lissabon, men det blir en lång väntan på att exempelvis butandiol ska bli förbjudet. GHB blev narkotikaklassat 2000 och innan dess var det lagligt. Det är på ett omodernt och långsamt sätt som vi idag arbetar mot narkotika. Polisen ligger hela tiden många steg efter för att inte lagstiftaren, Sveriges riksdag, ger dem lagutrymme att agera på. För att vi inte ska ligga hopplöst efter dem som tjänar pengar på ungdomars vilsenhet och sökande måste ämnen med narkotiska effekter kriminaliseras inte hela receptet. För det finns en uppfinningsrikedom som gör att dagen efter ett ämne blir lagfört kommer en ny blandning som fungerar på ungefär samma sätt, helt lagligt. Uppräkningen av vad som skall anses som narkotika enligt narkotikastrafflagen sker i en regeringsförordning, där varje preparat som utanför sjukvårdens ramar är otillåtet nämns vid namn. Regeringen står just nu pååskådarplats och gör ingenting. Regeringen bör skyndsamt återkomma till riksdagen med ett lagförslag där ämnen med narkotiska effekter kriminaliseras. Därför bör narkotikastrafflagen ses över i syfte att kunna svara mot den snabba uppkomsten av nya narkotiska preparat. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Annika Qarlsson (c) |