Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att behålla nuvarande apoteksorganisation.
Enligt vår uppfattning finns det ingen som helst anledning att ändra den organisation vi har idag när det gäller försäljning av läkemedel. De bör också i fortsättningen säljas av Apoteket eller av ombud som står under Apotekets kontroll.
Men det finns tyvärr en risk att EU:s domstol, EG-domstolen, i höst kommer att fatta ett beslut som innebär att både receptfria och receptbelagda läkemedel ska få säljas i vanliga butiker. Domstolens så kallade generaladvokat har föreslagit det och senare i år kommer domstolen att ta ställning till förslaget.
Förslaget är ännu ett exempel på hur politiskt förankrade och demokratiskt fattade beslut undergrävs av jurister. Det är en oroväckande utveckling.
Att läkemedel också i fortsättningen säljs av Apoteket eller av ombud som står under Apotekets kontroll handlar i grunden om den enskildes säkerhet och trygghet. Det finns idag i Sverige 900 apotek och 1 000 apoteksombud. Det är en bred verksamhet som det finns ett mycket stort förtroende för.
Apoteket i dess nuvarande form behövs för att erbjuda säker tillgång till ett brett utbud av läkemedel i hela landet till enhetliga och förutsägbara kostnader för konsumenten.
Apoteket har också en viktig roll i arbetet att begränsa missbruket av läkemedel och för kostnadskontroll. Ett annat starkt skäl för att behålla Apoteket är att många av dess kunder är personer som på grund av åldersförändringar, kronisk sjukdom och handikapp har ett särskilt stort behov av säkerhet och trygghet i sina kontakter med försäljare av läkemedel. Apoteket har en annan uppgift som blir allt viktigare, nämligen när det gäller rådgivning och hälsovård.
Regeringen bör därför aktivt arbeta för att Sverige kan behålla nuvarande organisation med Apoteket och ombud som står under Apotekets kontroll.
Stockholm den 17 september 2004 |
|
Carina Hägg (s) |
Birgitta Ahlqvist (s) |