Motion till riksdagen
2004/05:So32
av andre vice talman Kerstin Heinemann m.fl. (fp)

med anledning av prop. 2004/05:118 Tobakskontroll - genomförande av WHO:s ramkonvention om tobakskontroll m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av nationell samordning för att stödja och stimulera utvecklingen inom arbetet mot tobaksskador, och att detta uppdrag skall utföras av Statens folkhälsoinstitut.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en tidsplan för avveckling av EU:s jordbruksstöd till tobaksodling.

Motivering

Rökningen utgör den enskilt största risken för ohälsa och för tidig död. Rökningen i Sverige har visserligen minskat men fortfarande dödar rökningen årligen 7000 människor, skadar hundratusentals och kostar samhället minst 26 miljarder kronor per år. Det återstår således åtskilligt att göra - i form av lagstiftning, en aktiv prispolitik, information, opinionsbildning och stöd och hjälp att sluta röka. Det handlar naturligtvis också om att följa upp att gällande lagstiftning efterlevs. Ett exempel är behovet av information, opinionsbildning och uppföljning kring rökförbudet på restauranger som träder i kraft den 1 juni i år. Sverige kunde här satsa betydligt mer. Det är närmast pinsamt att Sverige bara anslår en tiondel av vad exempelvis Norge satsar på sådana insatser.

Vi anser också att den svenska regeringen måste agera vassare gentemot EU vad gäller tobakspolitiken. EU:s arbete mot tobaksskador framstår inte som trovärdigt så länge unionen stöder tobaksodlingarna. Folkpartiet kräver därför ett omedelbart avskaffande av detta jordbruksstöd. Ett minimikrav är att ett avskaffande av stödet till tobaksodlingarna prioriteras inom arbetet för en generell avveckling av jordbruksstödet till 2015. Regeringen bör därför i Europeiska rådet kräva en tidsplan för avvecklingen så att denna fråga snarast kan behandlas av kommissionen.

Tobakspolitiken kräver strategisk planering och samordning på nationell nivå för utveckling av ett framgångsrikt arbete. Det behövs därtill ökade ekonomiska resurser. I Folkpartiet liberalernas ekonomisk-politiska motion för 2004/05 föreslog vi att anslagen till folkhälsoinsatser inom områdena alkohol, narkotika och tobak ökas med sammantaget 300 miljoner kronor i förhållande till regeringens budget, för vart och ett av åren 2005, 2006 och 2007. Det bör göra det möjligt att undvika den försämring av resurserna för tobaksförebyggande åtgärder som regeringens politik innebär, och att fortsätta satsningen på att stödja såväl det lokala och regionala drogförebyggande arbetet, som att öka stödet till frivilligorganisationernas viktiga verksamhet. Erfarenheten har visat att det behövs strategiskt stöd och kompetensutveckling för att utveckla de tobakspreventiva insatserna.

Vi kan i propositionen fortfarande inte skönja en medvetenhet hos regeringen om behovet av samordning inom tobaksområdet. Detta trots att artikel 5 i ramkonventionen uttrycker en tydlig skyldighet att "inrätta eller förstärka och finansiera en nationell samordnande mekanism eller samlingspunkt för tobakskontroll". Regeringen måste inse att kampen mot ohälsan inte bara handlar om vilka åtgärder som kan och ska vidtas, utan också i hög grad om att skapa förutsättningar för att dessa kan få avsedda effekter. Vi anser att Statens Folkhälsoinstitut bör ha denna samordnande roll som ramkonventionen uttrycker och att myndigheten också måste ges praktiska möjligheter att klara av sitt uppdrag. Det uppdrag vi avser innebär att stödja och stimulera utvecklingen inom arbetet för tobakskontroll, inte att ta över andra myndigheters ansvar eller ha bestämmanderätt över dessa.

Stockholm den 4 april 2005

Kerstin Heinemann (fp)

Marita Aronson (fp)

Gabriel Romanus (fp)

Mia Franzén (fp)

Linnéa Darell (fp)

Harald Nordlund (fp)