Motion till riksdagen
2004/05:So306
av Inger Lundberg (s)

Stöd till utsatta barns skolgång


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att socialtjänsten utifrån ett barnperspektiv också engagerar sig för att stärka utsatta barns möjligheter till framgång i skolan.

Motivering

Statsmakterna har vid upprepade tillfällen betonat vikten av att socialtjänsten har ett barnperspektiv i sitt arbete. En viktig del av barndomen är barnens skolgång. Det finns ett sorgligt samband mellan sociala bekymmer i barns uppväxt och många barns skol­resultat. Så uppger t.ex. alltför många lärare att det oftast inte är den intellektuella begåvningen utan sociala problem i barnens uppväxt, som är huvudskäl till att många barn inte uppnår målen i skolan.

Skolan har ett huvudansvar för att i samspel med hemmen upprätta åtgärdsplaner, som gör att barn med behov av särskilt stöd får förutsättningar till framgång i skolan. Det ansvaret kan inte övertas av socialtjänsten.

Men socialtjänsten måste ta sin del av ansvaret för att stödja barn och föräldrar i skolarbetet. De senaste decenniernas utveckling på arbetsmarknaden har gjort det allt viktigare för barn och unga att nå målen i grund- och gymnasieskolan. Då blir ideliga flyttningar mellan olika skolor, bristfälliga relationer mellan hem och skola och brist på insikt i skolans betydelse för barnens möjligheter till framtida jobb allvarliga hinder för det enskilda barnet.

Skolans ökade betydelse för barnens möjlighet till en bra start på arbetsmarknaden gör att socialtjänsten måste ha kompetens i att stödja föräldrarnas förmåga till goda kontakter med skolan och insikt i de krav på föräldern, som barnens skolgång ställer. Socialtjänsten bör vidare stödja föräldrarnas förmåga att väga in barnens behov av en god och kontinuerlig skolgång i familjens planering. Det är också angeläget att socialtjänsten i sina kontakter med tonåringar med sociala bekymmer inte bara stödjer den unges förmåga till positiva fritidsaktiviteter, utan också stöttar hans eller hennes möjligheter till framgång i skolarbetet.

Stockholm den 22 september 2004

Inger Lundberg (s)