Motion till riksdagen
2004/05:So304
av Solveig Hellquist (fp)

Tillsynen inom socialtjänst m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att länsstyrelserna får större möjligheter att disponera sina tillsynsresurser inom området social omsorg på ett flexibelt och främjande sätt samt utifrån ett regionalt behov.

Motivering

Länsstyrelsen har tillsyn över socialtjänst och LSS-verksamhet i länen. Tillsynen omfattar individ- och familjeomsorg (barn som far illa, familjerätt, ekonomiskt bistånd, missbrukarvård, alkoholfrågor, våld mot kvinnor, tillstånd för enskild verksamhet, fördelning av diverse statsbidrag). Den omfattar även handikappomsorg (inkl. psykiatri) enligt LSS och socialtjänstlag (SoL) samt äldreomsorg.

Länsstyrelsen får signaler om tillståndet i länet inom olika sociala områden dels genom sin verksamhetstillsyn, dels genom sin rådgivande funktion till socialnämnder, andra myndigheter och allmänhet samt genom de klagomål som inkommer.

Länsstyrelsens kunskaper innebär därför att myndigheten själv kan bedöma inom vilka områden förstärkt tillsyn bör ske. Redan nu kan länsstyrelsen visserligen ta initiativ till viss tillsyn men den kan vara svår att genomföra eftersom resurserna har "öronmärkts". Att länsstyrelsen får ökade möjligheter att disponera sina resurser utifrån behov kan vara ett komplement till regeringens uppdrag via regleringsbreven.

Omkring år 1998 avsatte regeringen medel till länsstyrelserna för att förstärka tillsynen för äldreomsorgen. Många länsstyrelser fick därmed möjligheter att anställa ytterligare en socialkonsulent på detta område. År 2003 avsatte regeringen 50 miljoner till länsstyrelserna och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet för ytterligare förstärkt tillsyn av vård och omsorg av äldre genom s k äldreskyddsombud/socialkonsulenter med uppgift att bedriva operativ tillsyn.

På avdelningarna för social omsorg på en medelstor länsstyrelse är det inte är ovanligt att det finns fyra tjänster som arbetar med tillsyn enbart inom äldreomsorgen. IFO- och LSS-verksamheten har i regel samma eller färre antal socialkonsulenter för tillsyn och rådgivning över dessa mycket omfattande, angelägna och ibland eftersatta områden.

Socialstyrelsen har återrapporterat till regeringen hur satsningen på förstärkt tillsyn inom äldreomsorgen har fallit ut och hur resurserna har använts.

De tvåövergripande målen för satsningen var att brister och missförhållanden inom äldreomsorgen rättas till och att vården och omsorgen utvecklas till en god kvalitet.

Socialstyrelsen menar att kommunerna är i regel angelägna om att rätta sig efter länsstyrelsernas kritik. Vissa länsstyrelser menar dock att det är svårt att påverka innehållet i äldreomsorgen p g a kommunernas ekonomiska förhållanden. Detta torde gälla även andra områden inom socialtjänsten.

Socialstyrelsen konstaterar att länsstyrelser har påtalat att stora resurser enbart har gått till äldreområdet och inget till andra socialtjänstområden. Länsstyrelserna upplever ofta att behoven av tillsyn är lika stora, eller större, inom t.ex. individ- och familjeomsorgens barn- och familjevård.

Socialstyrelsen skriver år 2004 : "Många av de viktigaste iakttagelserna i årets rapport har även funnits med i tidigare års rapporter om den sociala tillsynen." Detta uttalande styrker det faktum att länsstyrelsen år ut och år in uppmärksammar samma tendenser vad gäller brister i kommunerna. Att göra återkommande besök för att dokumentera redan kända problem och brister kan inte vara meningsfullt i längden. Det vore därför angeläget om den kompetens som finns på det sociala området på länsstyrelsen i högre utsträckning kunde användas till exempelvis kompetensutveckling av socialtjänstens personal i länen och ett utvecklingsfrämjande arbete i dialog med kommunerna.

Stockholm den 23 september 2004

Solveig Hellquist (fp)