Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att frågan om viljan att donera sina organ alltid skall ställas i samband med ansökan om identitetshandlingar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att information om organdonation alltid skall följa annan samhällsinformation om inte särskilda skäl talar emot detta.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om möjligheten att lagra information om den enskildes inställning till organdonation på mer än ett ställe.
Det finns idag inte tillräckligt med organ för att fylla det stora behovet av transplantationer till svårt sjuka patienter. Det är ett skrämmande faktum att detta till stor del beror på bristande organisation i sjukvården och otillräcklig information till allmänheten. Folkpartiet liberalerna välkomnar därför att regeringen i propositionen uppmärksammar en mycket viktig sjukvårdspolitisk fråga. Det bör samtidigt understrykas att detta också - eller kanske framför allt - är en viktig etisk och existentiell fråga för de flesta människor.
Det är, som föreslås i propositionen, helt nödvändigt med ett samlat, tydligt och långsiktigt ansvar för donationsfrågorna på nationell nivå. Folkpartiet tillstyrker därför bildandet av ett nationellt råd för organ- och vävnadsdonation vid Socialstyrelsen.
Hälso- och sjukvårdens organisation, resurser och kompetens har inte hittills uppmärksammats tillräckligt när det gäller orsakerna till den låga donationsfrekvensen i Sverige. Det är därför av högsta prioritet att åstadkomma en bra struktur för donationsverksamheten i sjukvården. Regeringens förslag att ett sjukhus eller en enhet där ingrepp för transplantation får utföras skall ha tillgång till en donationsansvarig läkare och en kontaktansvarig sjuksköterska med uppgift att förbereda för donationer och ge stöd och information till avlidnas närstående välkomnas därför också. Internationell erfarenhet visar att viljan att donera organ ökar om det finns personal på sjukhusen som i förekommande fall har kompetens att föra samtal med anhöriga.
Informationen till allmänheten om vikten av att ta ställning till att donera sina organ måste på olika sätt förbättras. Det är Folkpartiet liberalernas uppfattning att frågan om viljan att donera sina organ efter döden alltid skall ställas i samband med ansökan om en identitetshandling eller exempelvis det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet). Det föreslagna Nationella rådet ges i propositionen inget tydligt uppdrag om detta. Det ställs också upp byråkratiska hinder som försvårar information om möjligheten att donera. Det är i detta sammanhang ointressant om Vägverket anser att dess uppdrag vad gäller körkortsfrågor inte går att förena med frågan om organdonation. Det är viktigare att alla möjligheter att rädda liv tillvaratas.
Regeringen anser att det bör vara en uppgift för Nationella rådet att pröva frågorna om lämpligheten och de tekniska möjligheterna att låta information om organdonation följa annan samhällsinformation. Folkpartiet vill också här markera att information via skattemyndigheten, valmyndigheten m.m. torde vara okontroversiell om den utformas på ett respektfullt och förtroendeingivande sätt. Det nationella rådet för organ- och vävnadsdonation bör ha ett tydligt uppdrag om att information om organdonation skall föras ut i samband med annan samhällsinformation.
Regeringen är i propositionen onödigt försiktig vad gäller möjligheten att lagra information om den enskildes inställning till organdonation på mer än ett ställe, nämligen Donationsregistret. Människor bör i en så viktig etisk fråga anförtros uppgiften att själva bestämma om de vill att denna information ska lagras på egna ID-handlingar. I de fall det uppstår tveksamheter bör uppgifterna till Donationsregistret gälla.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Erik Ullenhag (fp) |
|
Kerstin Heinemann (fp) |
Marita Aronson (fp) |
Gabriel Romanus (fp) |
Linnéa Darell (fp) |
Mia Franzén (fp) |