Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att uppföljning och utvärdering av vård och forskning sker ur ett jämställdhetsperspektiv.
Kvinnors och mäns sjukdomar bedöms och behandlas olika trots lika sjukdom. I forskningen är det mannen som utgör typexemplet för studier och behandling av den aktuella sjukdomen. Mannens kropp utgör med andra ord normen. Man får också lätt intrycket av att forskning om kvinnors sjukdomar inte står lika högt upp på dagordningen som forskning om männens. Detta har på senare år uppmärksammats, bland annat därför att det kan påverka den medicinska behandlingen, exempelvis genom den mängd läkemedel som ordineras. Vi tror oss också veta att kvinnors sjukdomar inte tas på samma stora allvar som mäns.
I syfte att säkerställa jämställdhetsfrågorna har ändringar gjorts i ett flertal examensordningar. Kunskap som rör jämställdhet belyses nu i examensordningen för jurister, läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, psykologer, psykoterapeuter, socionomer, teologer och i social omsorgsexamen. Detta till trots finns det en stor oro bland medborgarna att sjukvård inte ges enligt likabehandlingsprincipen, utan att kön, i tider av prioriteringslistor för olika sjukdomar, bland annat bestämmer kötiden.
Det är en viktig samhällsfråga att tilltron till sjukvården och forskningen är så stor som möjligt och att den är väl förankrad hos medborgarna. Annars kan det bli svårt att leva upp till vad som står i sjukvårslagen om att vården ska vara av god kvalitet och tillgodose patientens behov av trygghet.
Det är därför angeläget att det fortgående utvärderas huruvida sjukvård och forskning bedrivs på lika villkor ur ett könsperspektiv samt hur medel fördelas mellan mäns och kvinnors sjukdomar.
Stockholm den 22 september 2004 |
|
Siw Wittgren-Ahl (s) |
Ronny Olander (s) |