Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sjukhus även skall få drivas av företag med vinstsyfte.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sjukvården behöver förnyas och att nya modeller för drift och ägande behöver utvecklas.
Sjukvårdens växande köer och landstingens hårda besparingskrav slår hårt mot vårdsökande och sjuka medborgare. Bristerna inom vården är uppenbara för alla som någon gång behöver medicinsk hjälp och behandling. Den landstingsdrivna vården står mer eller mindre inför en kollaps. Byråkratier och hierarkier fråntar professionella utövare sin möjlighet att bedriva vård på ett effektivt och rationellt sätt med patienten i fokus. Otaliga är de köer i telefon och på olika vårdinrättningar som sjuka barn och föräldrar plågas av att vänta i. Det krävs förnyelse och förmåga att lära av goda exempel och att arbeta med "best-practices" och ha en lärande organsiation. Det krävs en ny syn på vilka incitament som fordras för att få ut bättre effekt av de ekonomiska skattemedel som satsas. Människors tilltro till att det finns vård när de själva behöver den har minskat. Vården riskerar att, liksom rättstryggheten, bli en fråga för dem med god ekonomi. De som har råd kommer i högre utsträckning att betala för privata sjukvårdsförsäkringar, för att känna att det ska finnas hjälp när de behöver den. Denna utveckling har redan nått mycket långt när medborgarna skyddar sig mot brott. De som har pengar köper sig en känsla av trygghet genom bättre lås, larm, gallergrindar, övervakningskameror och vakter. Vården får inte gå samma dystra framtid till mötes.
Ett mycket välfungerande exempel, S:t Görans sjukhus i Stockholm, riskerar nu att stoppas. Detta på luddiga ideologiska grunder. Det är nämligen så att patienterna på S:t Göran är mycket nöjda med vården, personalen är mycket nöjd med sin arbetssituation, de fackliga organisationerna är mycket nöjda. Även Konkurrensverket, Statskontoret och Socialstyrelsen motsätter sig regeringens stopplag. Regeringen tycks inte sätta någon tilltro till dessa remissinstanser och vad mera betänkligt är: Regeringen tycks inte bry sig om människors hälsa!
Att S:t Görans sjukhus även är samhällsekonomiskt mycket bra, att det blir bättre vård för mindre pengar är ett argumet som närmast verkar onödigt att nämna. Ägar- och driftformerna är inte det väsentliga. Det väsentliga är människors hälsa.
Stockholm den 20 september 2004 |
|
Hillevi Engström (m) |