Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att landstingen bör handha läkemedelsförteckningen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en sjukvårdsgemensam läkemedelsjournal som fungerar inom hela den svenska sjukvården.
Utvecklingen av läkemedel går snabbt och förskrivarnas uppgift blir alltmer komplicerad. Det krävs omfattande kunskap och erfarenhet för att skriva ut läkemedel, särskilt när patienterna behandlas med flera olika mediciner.
Det är alltför vanligt att patienter använder flera olika läkemedel samtidigt, utan någon mer ingående överblick. För patienter inom särskilda boenden och hemsjukvården är läkemedelskonsumtionen ofta särskilt omfattande. Det är då inte ovanligt att olika läkemedel påverkar varandra genom så kallad interaktion, vilket kan leda till antingen utebliven effekt eller biverkningar. Mörkertalet är stort vad gäller biverkningar av läkemedel. Antalet dödsfall per år är okänt, men det är känt att åtskilliga vårdplatser används för patienter som insjuknar eller skadas av biverkningar av mediciner. En bättre uppföljning och kontroll av enskilda patienters läkemedelskonsumtion kan förhindra onödigt lidande och minska vårdbehoven. Kristdemokraterna anser mot denna bakgrund att den socialdemokratiska regeringens proposition är ett steg i rätt riktning. Men det finns starka invändningar mot propositionens utformning. Läkemedelsförteckningen är ofullständig eftersom uppgifter om förskrivningsorsak, diagnoser, allergier, mål för behandlingen m.m. - dvs. uppgifter som är helt avgörande för att läkaren ska kunna värdera nyttan av pågående behandling - av integritetsskäl inte ska föras från sjukvården till ett register. Dessutom ges inte landstingen möjligheter till en förbättrad medicinsk eller ekonomisk uppföljning av läkemedelsförbrukningen. Läkemedelsförteckningen riskerar också, enligt Kristdemokraternas uppfattning, att försena sjukvårdshuvudmännens utveckling av datoriserade patientjournaler och elektroniska förskrivarstöd.
Landstingen behöver ges förutsättningar för att utvärdera läkemedelsbehandling på samma grunder som övriga behandlingsalternativ. Genom att läkemedelsförteckningen hanteras av Apoteket AB får inte landstingen möjlighet att utvärdera förskrivningen, vilket Kristdemokraterna beklagar. Olika vårdenheter måste kunna följa upp sitt handlande och därvid jämföra sig med rekommendationer, vårdprogram, konsensusdokument vad gäller vetenskap och beprövad erfarenhet m.m. Detta skulle också få stor betydelse för möjligheten till en säkrare läkemedelshantering och medicinförbrukning bl.a. i äldrevården. Även om den nuvarande läkemedelsförteckningen inte ger tillräckligt underlag för kompletta utvärderingar, bör förteckningen handhas av landstingen.
Kristdemokraterna vill på sikt se ett system med enhetliga patientjounaler, som inkluderar läkemedelsförskrivning. Systemet bör bygga på elektronisk journalföring knuten till patienten och inte till den vårdenhet som patienten besöker. Ett sådant system skulle kunna innebära en möjlighet att samla all information om den enskilde på ett ställe. Genom patientens medgivande kan informationen komma förskrivare och farmaceuter till del. Framtagandet av denna lösning bör ingå i en strategi för att åstadkomma ett sammanhållet IT-system för hälso- och sjukvården i Sverige.
Ett system för enhetliga patientjounaler kräver dock större lagändringar, vilket den så kallade Patientdatautedningen för närvarande utreder. Utredningen ska överväga frågor som bl.a. rör elektroniska patientjournaler och överföring av uppgifter mellan olika organisatoriska vårdenheter inom hälso- och sjukvården. Utredningen, som ska lämna sitt betänkande den 31 december 2005, bör ge ett bra underlag för beslut. Mot denna bakgrund är föreliggande proposition endast ett steg på vägen mot ett heltäckande system, som kan medföra verklig patientnytta.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med en strategi för att införa heltäckande, elektroniska patientjounaler enligt ovan.