Motion till riksdagen
2004/05:Sk487
av Anne-Marie Ekström (fp)

Moms vid distanshandel inom EU


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör vara pådrivande inom EU när det gäller att lösa momsfrågan vid distanshandel.

Motivering

Rädslan för att handla över Internet har avtagit och alltfler privatpersoner nyttjar nu detta sätt att köpa sina varor. Detta medför också att det tillkommer alltfler företag som bedriver handel över Internet. Var företaget är placerat och har sitt lager rent fysiskt har ingen betydelse. Det kan vara i Sverige eller till exempel i något annat EU-land.

Det som kan orsaka problem är vilken moms en privatkund ska betala om försäljningen sker från ett annat EU-land. Den privatperson som handlar en vara i ett annat EU-land och själv fraktar hem den betalar den moms som gäller i respektive land. Däremot ska den svenska privatperson som handlar en vara över Internet betala svensk moms oavsett om han eller hon handlar varan från Sverige eller något annat EU-land.

Inom EU finns en regel som säger att vid distanshandel inom EU (handel över Internet är en typ av distanshandel) ska det företag i ett EU-land som säljer för mer än ett så kallat tröskelvärde till privatkunder i ett annat EU-land registrera ett momskonto i köparlandet. I Sverige är tröskelvärdet 320 000 kronor.

Eftersom Sverige tillhör de länder som har den högsta momssatsen inom EU såär det viktigt att de företag som vänder sig till den svenska marknaden verkligen säljer sina produkter till svensk momssats. I annat fall kommer de svenska företag som också bedriver distanshandel att utsättas för otillbörlig konkurrens. Idag är det mycket svårt att följa upp vilka företag från andra EU-länder som säljer via Internet och som överskrider tröskelvärdet men inte har öppnat momskonto i Sverige. Enligt Skatteverket såär det enda sättet att hitta eventuella smitare att surfa på Internet. För de företag som tar ut och redovisar riktig moms är det otillfredsställande att det inte finns ordentliga möjligheter att följa upp de lagregler som gäller.

Med tanke på att distanshandeln växer borde det vara en viktig fråga att det inom EU förs diskussioner hur man ska undvika konkurrenssnedvridning. Denna fråga är särskilt angelägen för Sverige eftersom svenska företag riskerar att hamna i underläge eftersom den svenska momsen är den högsta inom EU. Dessutom förlorar den svenska staten skatteintäkter när inte reglerna följs. Den svenska regeringen bör vara pådrivande för att hitta en lösning på momsproblemet vid distanshandel så att inte svenska företag kommer i underläge. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2004

Anne-Marie Ekström (fp)