Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om mervärdesskatt för TV-avgift och rätt till momsavdrag för public service-företagen.
Det är klart mycket dyrare för ett public service-företag att köpa programproduktion från utomstående produktionsbolag än det är för kommersiella kanaler. Anledningen heter mervärdesskatt. Ett kommersiellt radio- eller TV-företag är fullt ut momsregistrerat och betalar in- och utgående moms, precis som vilket annat varu- eller tjänsteproducerande företag som helst. Vilket innebär att mervärdesskatt på inköpta program dras av mot ingående moms på ex reklam eller andra kommersiella intäkter.
SR och SVT står utanför momssystemet och betalar mervärdesskatten fullt ut utan möjlighet till avdrag i den andra änden av redovisningen. Detta skapar ojämna konkurrensvillkor och bidrar inte till att uppmuntra utomstående produktioner av olika slag, vilket också gjort att exempelvis radion saknar en riktig produktionsbransch att hämta programuppslag ifrån. Inför den nu gällande sändningsperioden för public service-företagen utreddes frågan av den särskilde utredaren Anders Ljunggren. Han kom fram till att en enhetlig momssats på 6 %, av det slag som för allmänna nyhetstidningar och vissa kulturtjänster, borde införas även för public service-företagen. Regeringen bör därför överväga detta mycket noga inför nästa villkorsperiod.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Kenth Högström (s) |