Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda konsekvenserna av skattehöjningar på bensin och diesel i glesbygd.
Regeringen har tillsammans med stödpartierna (v) och (mp) fattat beslut om att höja bensinpriset med ytterligare 18 öre per liter, utan hänsyn till att priset redan tidigare var orimligt högt. Beslutet har tagits trots kunskap om att privatbilismen endast minskat marginellt det senaste decenniet trots kraftigt höjda bensinpriser. Statens institut för kommunikationsanalys (SIKA), tror inte att höjningen av bensinskatten kommer att ha önskad effekt på miljön. Det är bara staten som tjänar momspengar på höjningen. Miljön gör inga vinster. Glesbygdsborna är förlorare.
Devisen "Hela Sverige ska leva" klingar alltmer ihåligt. I stället för att satsa på tillväxtfrämjande åtgärder i Norrland, som stimulerar både till företagande och inflyttning fattar regeringen beslut som drabbar vår region negativt. Höjda bensinpriser är bara ett exempel i mängden. Regeringen tycks ha glömt att avstånden i Norrland är långa och att förutsättningarna att bygga ut kollektivtrafiken i stora delar av Norrland är små eller obefintliga jämfört med mer tättbebyggda områden. Körkort är därför ett måste för de flesta som bor i glesbygd. Att ett körkort kostar 15 000 kr eller mer är inget ovanligt. Det är en kostnad som åtminstone en del som bor i tättbebyggda orter kan välja bort tack vare väl utbyggd kollektivtrafik. Bil i glesbygd är däremot ett måste för boende i glesbygd. För att tillvaron skall fungera måste familjerna ibland både ha två körkort och utgifter för två bilar. Det handlar om att kunna ta sig till sina arbeten, skjutsa barn till dagis och fritidsaktiviteter och att ha möjligheter att utnyttja nödvändig service.
Höjda bensinpriser kommer också att påverka kommunernas och landstingens redan nu ansträngda ekonomi. Många gamla t ex, som bor i glesbygden och är i behov av samhällets stöd, måste ibland få vård och omsorg i hemmet flera gånger om dagen. Även i dessa fall är bilen och bensinen en nödvändighet. Till detta kommer konsekvenser för företagens transportkostnader.
I Norrland slår höga diesel- och kilometerskatter särskilt hårt mot den transportintensiva skogsindustrin. Avstånden både inom landet och till den europeiska marknaden är stora. Att hålla transportkostnaderna nere är av avgörande betydelse för företagens internationella konkurrenskraft men även för att det ska vara lönsamt med skogsbruk även i glesbygd.
På kontinenten är dieseln ett betydligt vanligare drivmedel än i Sverige. Moderna dieselbilar släpper idag ut betydligt mindre mängd avgaser, drar mindre bränsle och släpper därför också ut mindre mängd koldioxid. Om man använde diesel i högre utsträckning skulle Sverige kanske klara av sitt åtagande att minska koldioxidutsläppen utan ny och kännbar fordons- och bränsleskatt.
Vägskatteutredningen Skatt på väg, SOU 2004:63 vill se en mer likformig drivmedelsbeskattning för bensin och diesel. Om förslaget går igenom vill man höja dieselskatten med 2,22 kr per liter. Kostnadsökningen för rundvirkestransporter skulle dåöka med 15-20 %. Detta skulle vara ödesdigert för skogslänen och medföra en kraftigt försämrad konkurrenskraft. Problemen med växthuseffekten är viktiga att lösa, men påverkas mycket marginellt genom att straffbeskatta Norrland och andra glesbygder.
Norrland är en kraftfull bidragsgivare till svensk ekonomi och tillväxt. Varje invånare i Norrland bidrar med nästan dubbelt så mycket som rikssvensken till Sveriges exportnetto. Västernorrland kommer på tredje plats i landet vad gäller bruttoregionprodukten. Sverige har inte råd att misshushålla med denna del av landet.
Regeringen bör därför se om sitt hus och ge Norrland ökade förutsättningar för tillväxt.
Att höja bensinskatten är ett konkret exempel på en mycket kontraproduktiv åtgärd. Därför bör regeringen utreda vilka konsekvenser denna skattehöjning får.
Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Solveig Hellquist (fp) |
|
Bertil Kjellberg (m) |
Lars Lindén (kd) |
Birgitta Sellén (c) |