Motion till riksdagen
2004/05:Sk457
av Inger Nordlander m.fl. (s)

Fler arbetstillfällen inom tjänstesektorn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening i vad motionen anförs om tjänstesektorn.

Motivering

Vårt främsta tillväxtområde är inom tjänstenäringen. Vi vet att Sverige står inför en omfattande befolkningsökning av äldre, där den övervägande gruppen utgörs av kvinnor. Kommunerna står därmed inför stora krav på hjälpbehov samtidigt som resurserna i kommunerna minskar. Förändringar och nya lösningar av äldreomsorgen står alltså för dörren. Många kommuner har redan tidigt insett att man bör se över olika alternativ, för att kunna möta det snabbt växande behovet av hemtjänster hos den växande äldrebefolkningen.

Ett flertal projektförsök har genomförts i Sverige inom äldrevården. Erfarenheterna från t ex Örebro- och Linköpingprojekten visar att effektiviteten har förbättrats och att kostnaderna inte ökat för kommunerna. Pågående alternativa verksamheter finns också, där kvinnor som blivit arbetslösa på grund av rationaliseringar inom sjukvården har startat företag inom äldre/äldresektorn. Allt inom kommunens kostnadsram vilket bidragit till en ökad valmöjlighet för de äldre och en stimulans till utveckling av hemtjänstverksamheten.

I ett flertal länder inom Europa har man prövat ett antal olika system för att stimulera hushållsnära tjänster, med olika resultat. Även om dessa tjänster har varit mer omfattande än bara riktade mot äldre/äldre, så kan utvärderingarna från dessa länder ändå visa riktningen mot en vidareutveckling av hemtjänster för äldre/äldre. Finlands försök som nu permanentats visar på minskat svartjobbande i denna sektor och påökad sysselsättning och en tydlig stimulans för småföretagsamheten. Vi har alltså erfarenheter att bygga vidare på.

En stor grupp med betydande behov av tjänster i hemmet är kvinnor över 65 år. Undersökningar som gjorts visar också att i kronor räknat är den svarta sektorn för tjänster i hemmet (där kvinnlig arbetskraft finns) förhållandevis omfattande och troligen växande. Riksskatteverket gjorde 1999 bedömningen att arbetet med enklare tjänster i de svenska hemmen omsatte cirka tre miljarder kronor i svarta löner.

Att utveckla mångfald inom äldreomsorgen genom att tillvarata de erfarenheter som gjorts i ovan nämnda projekt som bidragit till att äldre själva bättre kan styra sina hjälpbehov, att svart arbetsmarknad kan bli vit, att tillväxt inom småföretag i alla företagsformer kan öka, ger all anledning att genomlysa och analysera vidare kring sakläget. För att nyansera dagens diskussion i sak behövs en övergripande analys kring de samhällsekonomiska och jämställdhetspolitiska effekterna av en sådan ökad efterfrågan på hemservicetjänster från äldre.

Stockholm den 5 oktober 2004

Inger Nordlander (s)

Niclas Lindberg (s)

Eva Arvidsson (s)

Jan-Olof Larsson (s)

Carin Lundberg (s)

Maria Hassan (s)