Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av nya regler för uppskjuten beskattning av andelsbyten.
För att strukturomvandlingar inte ska hindras av skattereglerna vid försäljning av aktier finns möjlighet till uppskov med beskattningen vid andelsbyten, se 49 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Den ger köparen möjlighet att betala säljaren med aktier i det köpande bolaget och säljaren får vid bytet uppskov med beskattningen.
För att få uppskov med beskattningen krävs att den del som betalas kontant är högst 10 procent av de mottagna aktiernas nominella värde. Problemet är att aktiernas nominella värde kan vara mycket lågt i förhållande till sitt marknadsvärde och den del som betalas kontant blir därför högre än 10 procent av mottagna aktiers nominella värde. Detta har inneburit att några entreprenörer som bytt sitt företag mot aktier i ett annat tvingats betala skatt på den del som erhållits i aktier. I vissa fall har det inneburit att entreprenören fått betala mer skatt än den kontanta delen av ersättningen. Det har lett till stora ekonomiska påfrestningar då större delen av entreprenörens privata tillgångar varit bundna i aktierna och där avtal om bytet innehållit villkor om att aktierna inte får säljas inom t.ex. fem år.
Kontantbegränsningen kan dock undvikas genom att det skrivs två avtal, ett avtal för aktierna som byts och ett avtal för aktierna som säljs. Detta har även prövats och godkänts av Regeringsrätten i rättsfallet RÅ 2002 ref. 27.
Den kontanta delen beskattas direkt även vid uppskjuten beskattning av andelsbytet. Därför bör även andelsbyten där kontantdelen utgör mer är 10 % av ersättningen få uppskov.
Begränsningen kritiserades redan av experter i utredningen som ledde till reglerna om uppskov med beskattning vid andelsbyte. Vi anser därför att begränsningen ska slopas och endast den del som erhållits kontant ska beskattas i samband med överlåtelsen och att för resten ska kunna lämnas uppskov.
Skatteutskottet och finansutskottet avstyrkte förra året en motion med motsvarande innehåll med anledning av att utskottet ville avvakta att regeringen återkommer till riksdagen med en redovisning efter en analys av bl.a. hur kontantgränsen tillämpas.
Vi anser att oklarheter i lagstiftningen har lett till att liknande bytesaffärer har fått oacceptabla olikheter i beskattningen. Detta har framför allt skett under omstruktureringarna under den s.k. IT-boomen kring sekelskiftet. För dem som fått låna till skatten på bytesdelen av avyttringen innebär det en fördröjning och räntekostnader. För dem som är i begrepp att genomföra en bytesaffär med en del av ersättningen kontant innebär den att de måste ha två avtal för att inte behöva betala skatt på den del av transaktionen som inte gett några kontanter att betala skatten med.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Holger Gustafsson (kd) |
|
Elizabeth Nyström (m) |
Runar Patriksson (fp) |
Sven Bergström (c) |
Lars Lindén (kd) |
Jeppe Johnsson (m) |
Yvonne Ångström (fp) |
Annika Qarlsson (c) |