Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppföljning av effekterna för busstrafiken av den i budgeten föreslagna skattehöjningen på dieselolja.
I budgetpropositionen föreslås en höjning av skatten på dieselolja med 30 öre per liter. Den kompenseras för löntagarnas del av inkomstskattesänkningar. En bransch som drabbas av skattehöjningen på dieseloljan är kollektivtrafiken, som med sin stora andel dieseldrivna bussar än en gång drabbas av ökade kostnader. Den föreslagna höjningen om 30 öre motsvarar en kostnad i storleksordningen 8 000 kr per buss och år och är därmed inte obetydlig. Med de cirka 8 000 bussar som de svenska trafikhuvudmännen använder sig av ökar därmed kostnaderna för sektorn med 64 miljoner kronor med anledning av den föreslagna dieselskattehöjningen. Allt talar ju för att de ökade kostnaderna för dieselskatten leder till ökade kostnader i anbudsupphandlingen för kollektivtrafik i denna storleksordning.
Kommunsektorn, som står som ytterst ekonomiskt ansvarig för den allt överskuggande delen av kollektivtrafiken, kompenseras för de ökade kostnaderna för dieselolja genom de kraftigt ökade statsbidragen i den s.k. påsen. Vi har respekt för att regeringen velat föreslå ett enkelt system för kompensation, men oroas samtidigt över att enkelheten kan leda till konkurrensproblem för en redan hårt utsatt kollektivtrafiksektor. Statliga beslut måste syfta till att stärka, inte försvaga kollektivtrafiken.
I storstäderna räknar trafikplanerarna med betydande trafikökningar de närmaste åren. Om detta inte ska förenas med stora ökningar av utsläppen av växthusgaser måste en växande andel trafikanter gåöver från bil till buss. Då måste också villkoren för kollektivtrafiken vara sådana att kommunerna orkar med att bidra till en kraftig utökning av kollektivtrafiken. Dieseldrivna bussar släpper inte ut mer än 30-50 % av biltrafikens utsläpp per resenär.
Jag finner det därför angeläget att regeringen noga följer effekterna för kollektivtrafiken av den föreslagna dieselskattehöjningen.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Inger Lundberg (s) |