Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att snarast öka tullens resurser.
Regeringen har genomfört diverse kampanjer för att mobilisera mot narkotika och andra droger. Men det räcker inte! För att stoppa narkotikan krävs att tullen och polisen har ordentliga resurser och befogenheter. Det duger inte att kampanja mot narkotika, om man inte samtidigt är beredd att satsa på att stoppa knarket vid gränsen. Regeringen talar hela tiden om narkotikabekämpningen, men utför samtidigt handlingar som har direkt motsatt verkan. I valrörelsen 2002 lovade Socialdemokraterna att förbättra gränskontrollen, anställa fler narkotikapoliser och intensifiera det internationella polissamarbetet. Men hur har det blivit?
För närvarande väller det in knark, sprit och cigarretter över Sveriges gränser och trots att tullen gör vad den kan, stoppar den inte en bråkdel av de otillåtna varorna. Vi vet att fler tullare skulle behövas, precis som det behövs fler poliser och passpoliser. Därför blev vi väldigt förvånade när vi fick veta att regeringen lade ett sparkrav på 150 miljoner kronor på Tullverket. I stället för att som i retoriken tillföra resurser, så drar de in tjänster.
Det är upprörande att samma socialdemokrater som för tvåår sedan talade om förbättrad gränskontroll i år låter tullen avskeda 400 personer. Enligt förslaget skall antalet anställda minska med 430 personer, från dagens 2 551 till 2 121 personer. 85 tjänstemän har under hösten frivilligt valt förtidspension, vilket innebär att 345 personer enligt förslaget skall sägas upp. Samtidigt genomförs en omorganisation, genom vilken tullen minskar sin fasta bemanning på tolv platser. Nedläggningarna berör främst tullexpeditioner inne i landet samt tre tullexpeditioner på gränsen till Norge med liten trafik.
Tullen är avgörande betydelse för kampen mot narkotikan. Under en enda helg i september tog tullen i Skåne 55 kilo cannabis, 68 kilo khat och 5 kilo amfetamin. Att spara in på tullens verksamhet riskerar svenska flickors och pojkars överlevnad och framtid. Varje beslag, stort eller litet, som tullen gör sparar liv och pengar.
Nästan varje dygn sker ett stort narkotikabeslag i Skåne. Öresundsbron och färjeläget i Helsingborg står för det mesta, men även vid färjelägena i Ystad och Trelleborg har tullen gjort stora beslag. I ljuset av detta är de neddragningar som Tullverket ställts inför helt oacceptabla. Det är dags för regeringen att leva upp till sina löften från 2002 om en förbättrad gränskontroll.
Stockholm den 2 oktober 2004 |
|
Peter Danielsson (m) |
Margareta Pålsson (m) |