Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen
anförs om att helt legalisera införseln av röd finsk olja för eget bruk och att avskaffa den dubbla punktbeskattningen av röd finsk olja.
Genomförandet av den inre marknaden innebär att privatpersoner skall ha möjlighet att köpa och förbruka varor fritt inom EU. Skattereglerna har också anpassats till dessa krav, och den som såönskar kan i dag normalt köpa t.ex. kapitalvaror i ett annat EU-land och föra dem med sig hem utan att detta föranleder någon beskattning. En inre marknad utan gränshinder och med god funktion ökar konkurrensen och ekonomins effektivitet och bidrar till en harmonisering av medlemsländernas skatteregler.
Genom riksdagsbeslut 1995 (Prop. 1995/96:57, 1995/96:SkU17, prot. 1995/96:40,41) förbjöds användandet av finsk lågbeskattad rödfärgad olja. Förbudet gällde även om den rödmärkta oljan förts över gränsen i fordonets tank.
Genom riksdagsbeslut 1997 (Prop. 1996/97:122, 1996/97:SkU26, prot. 1996/97:117) slopades förbudet mot användning av finsk, rödmärkt olja i motordrivna fordon vad gäller motorredskap och traktorer samt - till dess finsk lagstiftning ändrats på området - även personbilar. Ändringen begränsades till olja som förts in till Sverige i normal bränsletank.
Den privatperson som vill använda finsk röd olja för att värma sin villa i Sverige måste i dag betala både finsk och svensk punktskatt. Dessutom tas svensk punktskatt ut efter den nivå som gäller för oljor som används för fordonsdrift. Denna dubbelbeskattning gör att det i praktiken inte är möjligt för privatpersoner att köpa finsk röd olja och använda den för uppvärmning i Sverige. De svenska reglerna på detta område står enligt min mening i strid med principen om konsumenternas fria tillgång till den gemensamma inre marknaden. På samma sätt som när det gäller andra varor måste det vara möjligt för en person att köpa finsk olja och föra in den till Sverige för eget bruk, t.ex. för uppvärmning av sin villa. Om det finns prisskillnader som beror på skatten, utgör inte detta ett skäl att förbjuda och hindra den enskilde. I stället måste problemet lösas genom en harmonisering av skattereglerna.
Det är ett känt fenomen att skatter och förbud som allmänheten upplever som orättfärdiga kringgås. Nackdelen kan bli att det uppstår en organiserad smuggling och att det ger organiserad brottslighet en möjlighet att få ett fotfäste. Regeringens utredare Kent Härstedt har dragit den slutsatsen när det gäller skatten på sprit. Det mest kända exemplet är det amerikanska rusdrycksförbudet som grundlade den amerikanska maffians ställning. Sverige har haft erfarenheter under den korta tid som skatten på tobak chockhöjdes. Tobaksskatten sänktes sedan lika snabbt eftersom det orsakade så omfattande negativa effekter.
Den svenska dubbelbeskattningen saknar folkligt stöd i norra Sverige. Den kriminella verksamheten har i dag fått fotfäste. Dels genom en stor organiserad smuggling, som dessutom har utökats till rena stölder hos svenska företag. Enligt närpolischefen Yngve Hansson i Överkalix så blandas den finska röda oljan ut med Citydiesel och säljs sedan som eldningsolja. Under hösten har en polisbil blivit prejad och överkörd av en misstänkt lastbilschaufför.
Hittills har regeringen visat sig kallsinnig till att lösa problemet. Till media har finansministern uttalat att tullen måste bli effektivare och börja använda andra metoder. Vilka dessa skulle vara är okänt. Det är inte fler gränskontroller som behövs mellan de två EU-medlemmarna Sverige och Finland.
Frågan om den röda oljan har behandlats ett flertal gånger i riksdagen, däremot inte under innevarande mandatperiod. Den tidigare riksdagsledamoten Olle Lindström har vid ett flertal tillfällen motionerat, interpellerat och ställt frågor. Så här långt har riksdagen avslagit alla förslag om att låta medborgarna lagligt ta in den finska röda oljan. Regeringen bör enligt min mening snarast återkomma med ett förslag som innebär att det bör bli möjligt för privatpersoner att köpa och föra in finsk röd olja för uppvärmningsändamål utan dubbelbeskattning.
Stockholm den 3 oktober 2004 |
|
Krister Hammarbergh (m) |