Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av sänkt svensk ölskatt.
Privatimporten av öl har ökat mycket de senaste 10 åren och kommer att öka ännu mer de närmaste åren. Från årsskiftet 2003/2004 kan en vuxen svensk ta minst 110 liter öl med sig varje gång han eller hon passerar gränsen, utan att betala skatt eller moms. År 2002 var den totala ölkonsumtionen i landet ca 500 miljoner liter, varav privatinförseln från utlandet utgjorde 100 miljoner liter. En trend i denna handel är att man köper den alkoholstarkare ölen. Mellan 1994 och 2003 har starkölsdrickandet ökat med 33 % medan lättölskonsumtionen minskat med 51 %. Dessa två faktorer sammantaget gör att alkoholskadorna ökar i landet.
Ölskatten i angränsande länder är betydligt lägre än i Sverige. Detta har resulterat i en ny hobby för svenska folket. Vi åker till Danmark eller Tyskland för att köpa öl.
Vårt beteende är följaktligen att vi köper på oss lager av billigare och starkare öl och konsumerar också detta med konsekvenser för folkhälsan. Ölkonsumtionen ökar i landet samtidigt som antalet bryggeriarbetare minskar och staten får in allt mindre pengar i olika skatter! Ett flertal svenska bryggerier klarar inte konkurrensen med nedläggningar och sammanslagningar som följd. Dessutom har varje ölflaska åkt hundratals mil, vilket genererar utsläpp till luften som negativt påverkar vår miljö.
När styrmedlens effekter ändras måste vi reagera för att inte tappa greppet. En ensidig hög svensk ölskatt är ingen vinst i folkhälsoarbetet. Information och attitydskapande blir allt viktigare. Vi anser att svensk ölskatt bör sänkas. Samtidigt förordar vi att Sverige inom EU verkar för höjda miniminivåer för alkoholskatterna. Vad som ovan anförts om behovet av sänkt svensk ölskatt bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 1 oktober 2004 |
|
Jan Andersson (c) |
Claes Västerteg (c) |