Motion till riksdagen
2004/05:Sk330
av Cristina Husmark Pehrsson m.fl. (m, fp, kd, c)

Beskattningen av ideella föreningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning för att se över och förenkla skattelagstiftningen för ideella föreningar.

Motivering

Vi välkomnar den utredning som regeringen låtit tillsätta med uppdraget att göra en "översyn av bestämmelserna om inkomstbeskattning av idrottslig verksamhet" (dir. 2004:92). Vi vill med denna motion yrka på att en utredning tillsätts med det tydliga uppdraget att göra en översyn av bestämmelserna om inkomstbeskattning och annan beskattning av all allmännyttig ideell ungdomsverksamhet.

I Sverige finns en lång tradition av föreningsverksamhet, som bidrar till samhällets välbestånd, inte minst då den ideella sektorn utgör en god arena för barn och ungdomar att fostras till att omfatta demokratiska värderingar. Det är av central betydelse att samhället på olika sätt främjar och stöttar den ideella sektorn. Värdet av den ideella verksamheten är - och detta kan inte nog understrykas! - just det faktum att den är frivillig och utgår från enskilda individers eller gruppers egen drivkraft och vilja att åstadkomma något. Samhällets stöd till verksamheten får därför inte vara utformat så att det hämmar medborgarnas initiativ och drivkraft inom ramen för ideell verksamhet. Tyvärr finns det i dag inslag i t ex skattelagstiftningen som faktiskt hämmar den ideella verksamheten. Krångliga, svårförståeliga och otydliga regelverk gör att en ideellt engagerad ungdomsledare riskerar att bryta mot regelverken utan att vara medveten om det.

I den svenska lagstiftningen om ideell ungdomsverksamhet har idrotten en särställning i förhållande till andra verksamheter. Detta gäller bland annat undantaget för ideella föreningar med syfte att främja idrottslig verksamhet att avgiftsfritt utbetala ersättning/lön/arvode till medlemmar om det understiger ett halvt prisbasbelopp. Idrotten har en mycket betydelsefull roll i samhället och ska stödjas. Det finns dock enligt oss ingen anledning att ge verksamhet som till exempel scouter, Unga Örnar eller annan kvalitativ ungdomsverksamhet sämre villkor än idrotten. Detta är viktigt inte minst eftersom det inte finns dokumenterat varför idrotten politiskt och regelmässigt har en särställning i förhållande till annan ungdomsverksamhet.

Vår uppfattning är att lagen inte bör göra någon skillnad på ideella föreningar med idrottsliga ändamål, eller sådana med allmännyttiga ändamål. Inte minst med hänsyn till att vi strävar efter en skattelagstiftning som ska vara konsekvent och med så få undantag som möjligt vore detta rimligt. Enligt vår bedömning kan ideella föreningar med idrottsliga ändamål inte i något avseende klassas som vare sig mer eller mindre allmännyttiga än andra.

Vi ställer oss däremot tveksamma till att regeringen har låtit begränsa utredningens uppdrag till att enbart gälla ideella föreningar med idrottsliga ändamål (förutom där dessa är lika för övrig ideell verksamhet).

Riksdagens scoutnätverk genomförde den 17 mars 2004 ett seminarium "Fler skatter och mera papper" här i Riksdagshuset som belyste just den ideella sektorns problem kring regelverken. Då var representanter för samtliga partier eniga om att villkoren för allmännyttig ideell ungdomsverksamhet bör ses över och förenklas.

Regeringen bör tillsätta en utredning med uppdrag om att lägga förslag på hur skattelagstiftningen för ideell verksamhet kan förändras till att bli enklare och ta hänsyn till den ideella sektorns speciella situation med ideellt engagerade människor i små föreningar med liten administrativ förmåga. Utredningen bör också ge förslag som likställer idrott och övrig ungdomsverksamhet i skattelagstiftning och andra regelverk. Utredningen bör göras i samråd med berörda organisationer. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2004

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Gabriel Romanus (fp)

Olle Sandahl (kd)

Birgitta Carlsson (c)