Motion till riksdagen
2004/05:Sk327
av Bo Bernhardsson (s)

Kontroll av näringsidkare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en ändrad lagstiftning som ger möjlighet för berörda myndigheter att genomföra oanmälda inspektioner.

Motivering

Det finns många goda skäl att kraftfullt bekämpa skattebrottsligheten.

En sådan politik bidrar till att upprätthålla en konkurrens på lika villkor.

Den kan också leda till, om fler som är skattskyldiga verkligen betalar de skatter de skall betala, att nya skatter kan undvikas eller att befintliga skatter rent av skulle kunna sänkas.

Den gör det lättare att finansiera angelägna gemensamma behov, som utbildning och forskning, sjukvård och äldreomsorg.

Den bidrar till en god skattemoral i största allmänhet.

Sverige kan på området skattekontroll lära något av Europa.

I flertalet europeiska länder föreligger rätt för skatteförvaltningen att göra flygande inspektioner av näringsverksamheter. Vid sådana inspektioner kontrolleras att man

I Danmark kräver man också att följesedlarna skall finnas tillgängliga för de varor som finns i verksamheten. Man kontrollerar således inte redovisningen i sig och att den stämmer mot avlämnade deklarationer till myndigheten. Vad som kontrolleras är att näringsidkaren har förutsättningar att klara sin redovisning.

Någon rätt att utföra sådana kontroller har inte svensk skatteförvaltning. Man får i Sverige i princip inte komma oanmäld. Rätten för skatteförvaltningen att göra sådana inspektioner har emellertid bl.a. föreslagits i Ekobrottsmyndighetens rapport SEBRA. Inspektionsrätten skall kombineras med rätt att ålägga näringsidkaren att inom någon vecka rätta till upptäckta felaktigheter. Skulle man vid återbesök konstatera att näringsidkaren struntat i åläggandet bör det finnas möjlighet att påföra en särskild kontrollavgift. Och liksom i Danmark skall kontrollavgiften fördubblas vid följande återbesök om åtgärderna fortfarande inte vidtagits.

Ett särskilt problem vid den här typen av kontroller är att det inte finns någon ansvarig näringsidkare! Man har således, som exempel, vid kontroller inom restaurangnäringen i Skåne, funnit att det vid 10-15 procent av de restauranger eller gatukök som kontrollerades inte fanns någon ansvarig.

En möjlig åtgärd i sådana fall vore att stänga verksamheten och konfiskera de eventuella tillgångar som finns där, om inte ansvarig gett sig till känna inom 5 arbetsdagar.

Stockholm den 30 september 2004

Bo Bernhardsson (s)