Motion till riksdagen
2004/05:Sk304
av Gustav Fridolin (mp)

Utökning av den kommunala skattebasen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning kring kommuners möjlighet att införa progressiv inkomstbeskattning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av att utreda en utökad kommunal skattebas.

Motivering

För den som tror på decentralisering av makt är det givetvis av ett stort intresse att så mycket som möjligt av den offentliga verksamheten sker på lokal, ofta kommunal, nivå. För att möjliggöra detta krävs att kommunerna själva har möjlighet att ta in erforderligt stora skatteinkomster. För den som tror på en rättvis fördelningspolitik och att den som har en större inkomst också har möjlighet att bidra med mer till det allmänna, är det positivt att så stor del som möjligt av skatten tas ut progressivt. Den som känner till det svenska skattesystemet inser att en som är såväl decentralist som rättviseaktivist lätt hamnar i ett dilemma i det praktiska politiska arbetet. En kommunal skattehöjning har i och för sig ofta stora rättvisevinster, då fler mindre bemedlade tjänar mer på en större offentlig sektor, men samtidigt kan den med svag inkomst drabbas hårt av en kommunal skattehöjning då den kommunala skatten inte är progressiv. Med en höjning av den statliga inkomstskatten, som är progressiv, slipper man detta problem, men hamnar istället i fällan att kommunerna blir utlämnade till statens godtycke för att kunna finansiera sin verksamhet, då de ekonomiska medlen som kommer utav en statlig inkomstskattehöjning enbart kommer kommunerna till del ifall man i den statliga budgeten beslutar om att pengarna ska fördelas dit. Mot bakgrund av detta vill jag låta utreda konsekvenserna av att ge kommunerna möjlighet att införa progressiv inkomstbeskattning.

Även på andra sätt vore det intressant att utreda möjligheterna att utöka den kommunala skattebasen. Precis som man på den statliga nivån (och i begränsad omfattning via avgifter på den kommunala nivån) använder skatter som styrmedel för samhället kan samma behov finnas lokalt. Idag finns många hinder, och för det mesta är det helt omöjligt med gällande lagstiftning för den kommun som vill växla över en del av inkomstskatterna till miljöskatter eller andra skatter. En uppluckring av regelsystemet på detta område hade enligt det gröna synsättet varit att föredra. Det hade gett möjlighet för kommuner att lokalt lösa aktuella problem som är svårare att lösa på statlig nivå. Som exempel kan sägas att Skåne län med ett annat regelsystem hade kunnat mota delar av den tunga trafiken genom att, med en lokal beskattning, låta beskatta tung trafik hårdare än övriga landet. Också sådan möjlighet att utöka den kommunala skattebasen borde utredas.

Stockholm den 30 september 2004

Gustav Fridolin (mp)