Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avdragsrätt för sponsring av högklassig kultur.
I Östergötland kan vi glädja oss åt att vi har Norrköpings Symfoniorkester (SON). Tyvärr har denna diamant till orkester under senare år fått minskade bidrag. Om inget görs tvingas symfoniorkestern minska på antalet musiker, vilket självklart kommer att få negativa konsekvenser. Eftersom symfoniorkestern är mycket populär skulle ökade intäkter från sponsorer vara ett bra sätt att lösa de ekonomiska problemen. Vad som är ett stort hinder i dag för detta är att företagssponsorer oftast inte får göra avdrag för satsade pengar på sådan här kultur. Tolkningen av lagarna och bestämmelserna på det här området har medfört att företag normalt får göra avdrag om man sponsrar fotboll eller annan idrott medan sponsring av symfoniorkestrar oftast får avslag. Om företagen får avdragsrätt fullt ut även för satsningar på symfoniorkestrar skulle SON kunna få förstärkningar ekonomiskt med miljonbelopp.
På en skriftlig fråga förra året om sponsring svarade finansminister Bosse Ringholm bl.a. följande: Som generell princip för den svenska företagsbeskattningen gäller att driftskostnader i rörelsen är avdragsgilla. Detta medför att man inte särskilt behöver reglera att ett mycket stort antal kostnadsslag ska vara avdragsgilla - det följer av den allmänna principen. Av den anledningen finns det inga särskilda bestämmelser om avdragsrätt för sponsring i skattelagstiftningen.
Vidare sade han: I ett vägledande rättsfall från Regeringsrätten (RÅ 2000 ref. 31 I) har avdrag erhållits för sponsorersättning till Operan, till den del ersättningen inte omfattades av förbudet mot avdrag för gåvor. Denna gränsdragning mellan utgifter som får dras av och sådana som inte får dras av måste med nödvändighet göras i det enskilda fallet. Jag vill slutligen tillägga att skatteutskottet har ansett att den skattemässiga behandlingen av sponsring bör ses över.
I dag vågar sällan företag sponsra högklassig kultur eftersom de är mycket osäkra på om sponsringen är avdragsgill. Sponsringen av fotboll eller idrott vågar de däremot göra eftersom de vet att den kostnaden får de dra av. Högklassig kultur bör självklart få samma möjligheter att få hjälp av sponsorer.
Vi förväntar oss att riksdagen mycket snart fattar ett beslut som konkret slår fast att företag som sponsrar högklassig kultur också skall få dra av för den kostnaden. Kostnaden för samhället blir i verkligheten mycket liten om man tillåter avdrag för sponsring. De stora vinnarna blir hela det svenska folket som i framtiden kan få uppleva både ett bättre och bredare utbud av högklassig kultur.
Stockholm den 27 september 2004 |
|
Stefan Hagfeldt (m) |
Anna Lindgren (m) |