Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om boendeskatter.
Fastighetsskatten är en omoralisk skatt som tas ut utan hänsyn till betalningsförmåga. Den slår skoningslöst mot människor med låga inkomster som bor i hus och områden med höga taxeringsvärden. Den innebär t.o.m. att människor måste lämna sina hem. Det är ofta betydligt dyrare att skaffa bostad i storstadsregionerna, särskilt i storstädernas centrala delar, än i andra delar av landet. De höga priserna driver upp taxeringsvärdena på såväl flerbostadshus som villor.
Fastighetsskatten bör därför avskaffas nu. Genom ett avskaffande kommer man till rätta med de tillväxthotande effekterna i tillväxtregionerna. Samtidigt avvecklas ett system som beskattar vinster som faktiskt inte reellt uppstått för den skattskyldige. Genom detta kan boendekostnaderna i storstadsregionerna sänkas, vilket leder till en ökad rörlighet inom boendesektorn. Detta gynnar alla familjetyper eftersom den s.k. boendekarriären i takt med växande familj och inkomster kan underlättas.
Ovanpå fastighetsskatten läggs oftast förmögenhetskatt. Även normalvillor i storstadsområdena drabbas av förmögenhetskatt
Låt oss göra en jämförelse mellan Täby och Danderyd, kommuner i en het tillväxtregion, och Sandviken som är en typisk mindre småstad. Villorna är identiska och ligger i tätorten. De förutsätts vara obelånade, och förmögenhetsskatten är beräknad på skillnaden i taxeringsvärdena mellan orterna. Ägarna har övriga tillgångar upp till 325.000 kronor.
I Täby betalar ett sammanboende par ca. 20.000 kr mer i boendeskatter än i Sandviken. I Danderyd blir siffran ca. 57.000 kr. För ensamstående blir skillnaden ännu större. Är detta rättvist?
Svaret är givetvis nej. För att komma till rätta med problemet och för full rättvisa bör såväl fastighetsskatten som förmögenhetsskatten avskaffas.
Stockholm den 27 september 2004 |
|
Björn Hamilton (m) |
Henrik Westman (m) |