Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkning av bensinskatten.
På nytt kommer de redan höga skatterna på bilismen att öka om regeringen får igenom sina förslag om höjd bensin- och dieselskatt liksom fordonsskatt.
De höga skatterna på bilismen slår hårt mot alla som är beroende av bilen men speciellt drabbas de som bor i glesbygd. Vi bor i ett land som är stort till ytan i förhållande till invånarantalet. Det innebär att vi är mer beroende av bil än andra länder, eftersom vi helt naturligt inte kan ha en fungerande kollektivtrafik i alla glest bebyggda områden.
De flesta människor ställer säkert fortfarande upp på att "hela Sverige skall leva". Om detta skall bli möjligt i framtiden måste bensin- och dieselskatten sänkas inte höjas. Många enskilda människor och familjer är i dag helt beroende av bilen för att kunna ta sig till och från sitt arbete. Viktigt är givetvis också att kunna köra barn till skola och dagis, ta sig till utbildningar men även till fritidsaktiviteter. Sveriges bilister betalar i dag drygt 70 miljarder kronor om året i olika bilskatter. Cirka två tredjedelar av bensinpriset utgörs i dag av skatt. Det innebär att när bilisten tankar för 500 kronor såär det verkliga bensinpriset bara 170 kronor medan resterande 330 kronor går till skatt. Lägger man därtill det faktum att bilisten tvingas betala detta höga bensinpris med redan beskattade pengar så inser nog de flesta att detta är orimligt.
Följden av det höga bensinpriset har blivit att fler och fler människor som tidigare bott i glesbygd tvingats bosätta sig i tätorterna i stället. Redan för några år sedan visade tillgänglig statistik att för ensamstående förälder med barn som var beroende av bilen levde 72 procent under socialbidragsnormen. Lika illa var det för familjer med tre barn. Tre av fyra bilberoende trebarnsfamiljer klarade inte sin försörjning. Detta visar med all tydlighet hur hårt den höga bensinskatten slår mot barnfamiljer. Redan i dag betalar en familj som kör 1.500 mil per år 10.000 kronor i bensinskatt. Till detta kommer sedan alla andra skatter som drabbar bilismen.
De höga skatterna har medfört att Sverige har en av de äldsta bilparkerna i Europa. Vill man förbättra miljön gäller det att föra en politik som gör det möjligt för fler vanliga familjer att skaffa sig en nyare bil. En katalytisk avgasrenad bil är mer än tio gånger renare än den bil som saknar denna utrustning. Förutom sänkta skatter bör man också höja skrotningspremien för att på frivillig väg få bort många av de äldre bilarna. Får man sedan fler bilister att använda sig av elektrisk motorvärmare så minskar miljöutsläppen ännu mera.
Slutsatsen blir att bensinskatten bör sänkas så att enskilda och familjer har råd att äga och köra bil. En sänkning av bensinskatten kommer också att förbättra rörligheten på arbetsmarknaden samtidigt som det underlättar för människor att bo kvar i glesbygd. Transporterna blir billigare med lägre skatt vilket betyder mycket för näringslivet och sysselsättningen En sänkning av bensinpriset medför dessutom att Sverige blir mer attraktivt som turistland.
Stockholm den 22 september 2004 |
|
Stefan Hagfeldt (m) |