Motion till riksdagen
2004/05:Sf5
av Birgitta Carlsson m.fl. (c)

med anledning av prop. 2004/05:28 Bostadsersättning för asylsökande


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår proposition 2004/05:28 Bostadsersättning för asylsökande.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att decentralisera flyktingmottagandet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att breda informationsinsatser bör sättas in till nyanlända asylsökande gällande vilka orter/kommuner som har goda möjligheter till arbete och bostäder.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Migrationsverket bör undersöka hur de asylsökande ser på sin situation under tiden de söker asyl i Sverige, både vad gäller boende och själva asylprocessen.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en skriftlig bekräftelse av den asylsökandes boendeadress bör införas som villkor för att den skall kunna användas för utskick av kallelser, beslut samt utbetalning av dagersättning.

Se alla människor som en tillgång

Invandringen är bra för Sverige. Att människor från olika delar av världen har kommit till vårt land har lämnat ovärderliga bidrag till vårt samhälles sociala, ekonomiska och kulturella dynamik. Med en ny politik för öppenhet och integration kan allvarliga problem minskas, samtidigt som alla de människor som har flyttat eller kommer att flytta till vårt land får komma till sin rätt och fullt ut bidra till ett bättre samhälle. Invandringen har gjort Sverige rikare, men samtidigt kan vi inte blunda för att såväl migrationspolitiken som integrationspolitiken har kommit att bli stora politiska misslyckanden i Sverige. Med en politik som allmänt sett förbättrar klimatet för arbete och företagande, kommer människor med ursprung i andra länder och kulturer att få det mycket enklare att komma i arbete och egen försörjning. Därigenom ökar de naturliga kontaktytorna mellan "nya" och "gamla" svenskar, samtidigt som de ekonomiska och sociala skillnaderna minskar och därmed en viktig del av grogrunden för utanförskap, rasism och främlingsfientlighet. Centerpartiets önskar en politik som inriktas på arbete och företagande där varje individ ses som en resurs och där samarbete i vardagen ses som integrationens drivkraft.

Även asylsökande är en tillgång

Asylsökande ska behandlas mänskligt och med respekt. Tyvärr tenderar regeringen, myndigheter och en del politiker tala om asylsökande som om de asylsökande själva inte vet sitt eget bästa. Centerpartiet begär en ökad förståelse för den asylsökandes situation där helhetslösningar för ett fungerande asylmottagande och en rättssäker asylprocess prioriteras framför lösryckta dellösningar. Intrycket av regeringens asylpolitik är dessvärre att regeringen ser asylsökande som en stor börda. De asylsökandes svåra situation i Sverige är till stor del resultatet av bristen på förnuftiga politiska lösningar. I stället för att skuldbelägga asylsökande genom att insinuera att det är deras eget fel att de bor trångt, eller att bidraget till eget boende är en orsak till segregation, är det nödvändigt att vi finner lösningar på de problem som finns. Dessa lösningar står inte att finna i ett indraget EBO-bidrag. Därför avslår Centerpartiet regeringens förslag om att dra in bidraget för dem som väljer eget boende. Detta bör ges regeringen till känna.

Indragningen av bidraget löser inte problemen

Bilden som målas upp av asylsökande som väljer eget boende är nattsvart. Trångboddhet, konflikter med värdfamilj och inneboende, vräkningar av värdfamiljer, skador på lägenheter, barn som inte får studiero, fingerade adresser och svårigheten att nå asylsökande är bara några av de problem som regeringen fokuserar på i propositionen 2004/05:28 Bostadsersättning för asylsökande. Centerpartiet är medvetna om, och ser allvarligt på, de ovannämnda problemen. Kommun- och Landstingsförbunden påpekar att den ökande koncentrationen av nyanlända i vissa bostadsområdet är hinder för de nyanländas introduktion i Sverige, man vill därför begränsa inflyttningen av nyanlända till vissa kommuner. För Centerpartiet är individens valmöjlighet central, även när det gäller asylsökandes val av bostad.

Centerpartiet vill inte hindra människor från att forma sina egna liv, utan snarare uppmuntra till egna aktiva val. Men då måste också förutsättningar finnas. I dag brister informationen till asylsökande om var det finns bostäder och arbete, samtidigt som många asylsökande slussas in i ett passivt bidragsberoende. Framför allt försvårar dagens system människor från att arbeta och därigenom skapa sig ett bra liv. Att begränsa nyinvandringen till endast vissa delar av landet begränsar individens rätt att själv välja boendeform eller bostadsort. Problemen som regeringen har beskrivit kopplat till eget boende löses varken med indraget EBO-bidrag eller begränsningar av inflyttning till vissa kommuner. Det behövs informationssatsningar om var det finns möjligheter till arbete och bostad för nyanlända samtidigt som det måste underlättas för asylsökande att arbeta. Det finns undersökningar som visar att många invandrare skulle ha valt annan bostad om de hade fått bättre information om var man kan få arbete och var det finns bostäder. Detta är en positiv signal som visar att många nya svenskar är beredda att ta ett större ansvar om de får chansen. Centerpartiet har länge varit pådrivande när det gäller att decentralisera flyktingmottagandet. Vi är övertygade om att ett decentraliserat flyktingmottagande, i kombination med drivkrafter som bidrar till att asylsökande bosätter sig där det finns arbete och bostad, delvis kan medverka till att segregation och trångboddhet kan undvikas. Decentraliserat mottagande samt uppmuntran till eget arbete och egen försörjning är viktiga komponenter för att hantera den problematik vi ser i dag. Vad som ovan anförts om att decentralisera flyktingmottagandet bör ges regeringen till känna.

I dag har vi ett flyktingmottagande som är koncentrerat till storstäderna. Behovet av ökade incitament för asylsökande att söka sig till platser där det finns bostäder och arbete är stort. Breda informationsinsatser bör därför sättas in till nyanlända asylsökande gällande vilka orter/kommuner som har goda möjligheter till arbete och bostäder. Det skulle medföra att asylsökande i högre grad än i dag kan ta välgrundade beslut om gällande sin framtid. Informationsinsatserna bör ske på olika språk och av människor som själv varit, eller är, asylsökande och som lyckats få arbete och egen bostad. Det finns flera kommuner med positiva exempel där asylsökande fått arbete. Vad som ovan anförts om att breda informationsinsatser bör sättas in till nyanlända asylsökande gällande vilka orter/kommuner som har goda möjligheter till arbete och bostäder bör ges regeringen till känna.

Helhetsperspektiv

Centerpartiet anser att förändringar i asylprocessen och asylmottagandet måste ske ur ett helhetsperspektiv. Regeringen skriver i ovannämnda proposition att man avser komma med fler förslag för att komma till rätta med de problem som beskrivs. Man skriver också att förslaget om att dra in rätten till bostadsersättning för eget boende inte ensamt bidrar till att få bukt med de olika problem som existerar. Vi håller med - regeringens förslag kommer inte att leda till minskad trångboddhet eller minskad segregation med mera. Ändå väljer regeringen att lägga fram förslaget som en dellösning där övriga lösningar, som hänger ihop med den ovannämnda problematiken, saknas. Visst kan slopat EBO-bidrag innebära minskade kostnader för stat och kommun och visst kan kontrollen ökas om fler asylsökande bor på flyktingförläggningar. Men vill vi hellre att asylsökande ska bo trångt på flyktingförläggningar där vi kan ha kontroll över dem, än att de bor trångt hos släktingar som de har valt att bo hos? Anser regeringen att segregationen minskar om färre bor i eget boende och istället bor på en förläggning avskärmad från det svenska samhället? Anser regeringen att barn får mer studiero på en förläggning? Tror regeringen att skadorna och förslitningarna blir mindre på förläggningarna än i de lägenheter där man tränger ihop sig? Skulle de asylsökandes sociala situation bli bättre om de bodde på en förläggning?

Förmodligen inte. Många av de asylsökande som har eget boende är nöjda med detta, något som inte får glömmas bort i diskussionen. Samtidigt ska inte problemen som finns med exempelvis trångboddhet marginaliseras. Det skulle vara fruktbart att låta Migrationsverket undersöka hur de asylsökande själva ser på sin situation under tiden de söker asyl i Sverige, både vad gäller boende och själva asylprocessen. Detta för de asylsökandes perspektiv ska finnas med som underlag för politiska beslut som rör dem. Detta bör ges regeringen till känna.

När det gäller svårigheten att nå asylsökande beroende på felaktiga adresser och liknande anser vi att det förslag som beskrivs i utredningen Etablering i Sverige - möjligheter och ansvar för individ och samhälle ( SOU 2003:75) om att en skriftlig bekräftelse av boendeadressen bör införas om villkor för att den ska kunna användas för utskick av kallelser, beslut samt utbetalning om dagersättning. Detta bör ges regeringen till känna.

Vad vill Centerpartiet göra för att hantera de problem som finns?

Som tidigare nämnts vill Centerpartiet se ett nytt synsätt i asylpolitiken där stor vikt läggs vid arbete och sysselsättning och där asylutredningarna präglas av rättssäkerhet och förståelse. Dessutom måste ett andra spår att komma till Sverige öppnas genom vidgad arbetskraftsinvandring, något som skulle lösa upp den propp som finns i dagens asylsystem. Människor har i princip inga andra vägar in i Sverige än via asylprocessen. Det gör att systemet utsätts för en orimligt hög belastning som resulterar i flera negativa konsekvenser.

Det är viktigt att inte negligera att det finns flera områden med en hög andel nya svenskar som har betydande sociala problem. Det är bristen på jobb och egen försörjning som skapar en kompakt känsla av utanförskap och som berövar det uppväxande släktet hoppet om att kunna förbättra sina villkor genom förvärvsarbete eller företagande. Summan av det sociala och ekonomiska utanförskapet kan leda till ett socialt klimat av hopplöshet och bitterhet, som i sin tur är en grogrund för våld och brottslighet. För att bryta denna onda cirkel måste möjligheterna att försörja sig på eget arbete eller företagande förbättras samtidigt som bidragsberoende och passivitet motarbetas. Kommuner som har behov av arbetskraft bör besöka bostadsområden som har hög arbetslöshet och brist på bostäder för att informera om de möjligheter som finns i kommunen gällande jobb och boende. Detta kan vara ett sätt att hitta drivkrafter för människor från segregerade områden att flytta till platser där det finns goda chanser till egen försörjning och bostad.

Centerpartiet ser inte någon anledning att tro att det egna boende har bidragit till segregationen eftersom den har ökat under tider då dagens system med eget boende inte fanns, något som också berörs i utredningen Etablering i Sverige - möjligheter och ansvar för individ och samhälle ( SOU 2003:75 ). Det är naturligt att man som ny i ett land söker sig till sina landsmän eller släkt. Att dra in bidraget för eget boende tar inte bort denna sociala företeelse.

Som tidigare nämnts behövs en helt ny politik för öppenhet där arbete och företagande uppmuntras. Centerpartiets helhetslösningar för att hantera de olika problem som regeringen beskrivit är:

Ovannämnda förslag finns i sin helhet i Centerpartiets riksdagsmotioner om asyl och integration som lades under allmänna motionstiden varför vi inte utvecklar dem mer i denna motion.

Stockholm den 11 november 2004

Birgitta Carlsson (c)

Annika Qarlsson (c)

Kenneth Johansson (c)

Birgitta Sellén (c)

Sofia Larsen (c)

Jan Andersson (c)

Margareta Andersson (c)