Motion till riksdagen
2004/05:Sf399
av Niclas Lindberg m.fl. (s)

Pappastrategier som uppmuntrar till delad ledighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen ger JämO, RFV, försäkringskassorna, BO samt Landstingsförbundet i uppdrag att tillsammans ta fram pappastrategier för hur man inom ramen för befintlig föräldrautbildning uppmuntrar till jämnare uttag av föräldraledigheten.

Motivering

Ett jämnare uttag av föräldraledigheten skulle i första hand vara bra för barnen. Ett barn som får möjligheten att som riktigt litet bygga upp nära och djupa relationer med både sin mamma och sin pappa får på så sätt inte två halva relationer, utan istället två hela! Genom att föräldrarna tar ett gemensamt ansvar för hem och barn samt genom att de som förebilder visar detta för barnet så rubbas könsrollerna. Vi låter män och kvinnor få vara människor och en självklar del i sin familj - oavsett kön. Dessutom skulle ett jämnare uttag leda till ökad jämställdhet och sannolikt minska ohälsan och öka tillväxten.

Motiven är alltså många för att komma åt dagens ojämna uttag av föräldraledighet. Idag tar kvinnorna huvuddelen av föräldrapenningen. Deras andel uppgår till drygt 85 procent, och kvinnor är i genomsnitt borta omkring ett år i direkt anknytning till barnets födelse. Mäns föräldraledighet är däremot betydligt kortare och mer utspridd över barnets uppväxt.

Att påverka attityder och värderingar är en långsiktig process, men mycket kan göras genom aktivt informationsarbete riktat till blivande och nyblivna föräldrar. Idag är väldigt lite av den information och utbildning som ges till blivande och nyblivna föräldrar gjord för att uppmuntra båda föräldrarna att stanna hemma. Som vi ser det går man miste om ett bra tillfälle.

JämO, RFV, försäkringskassorna, BO samt Landstingsförbundet borde få i uppdrag att tillsammans ta fram pappastrategier för hur man inom ramen för befintlig föräldrautbildning uppmuntrar till jämnare uttag av föräldraledigheten. Pappastrategierna ska fylla delvis samma funktion som jämställdhetsplanerna: de ska åskådliggöra existerande problem och strukturer (som alla kanske inte alltid ser) och hjälpa myndigheter och andra att ändra på sättet som pappan bemöts. Det kan i sin tur sedan leda till nya sätt att arbeta; alltifrån informationskampanjer till riktade insatser till papporna.

Visst är det viktigt att lära sig hur barnet utvecklas i mammas mage, vilken smärtlindring som finns att tillgå vid födseln samt vilka utvecklingsfaser barnet genomgår första tiden. Men det räcker inte. Vi menar att det behövs en medveten pappastrategi på myndigheter och institutioner som är i kontakt med familjen för att bättre stärka båda föräldrarna i sin nya roll som föräldrar. Pappan behövs från första dagen!

Stockholm den 23 september 2004

Niclas Lindberg (s)

Luciano Astudillo (s)

Johan Löfstrand (s)

Louise Malmström (s)