Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om delat barnbidrag.
Det allmänna barnbidraget riktar sig till alla familjer i Sverige som har barn mellan 0 och 16 år.
Vid gemensam vårdnad betalas beloppet ut till barnets mamma oavsett om föräldrarna sammanbor med varandra eller lever åtskilda. Vid gemensam vårdnad om barnet kan barnbidraget betalas ut till pappan om båda föräldrarna begär det.
Sedan lagen om allmänt barnbidrag infördes har bidraget med automatik betalats ut till mamman. Detta förhållande är enligt vår mening omodernt sett i relation till nutiden. Det har gått drygt 50 år sedan den ursprungliga lagen skrevs. Under dessa år har mycket förändrats i det svenska samhället.
När den nyblivna familjen får sitt första barnbidrag utbetalt till mamman ger också samhället signalen att det är mamman som ansvarar för barnets omsorg och försörjning.
Ur ett jämställdhetsperspektiv är det märkligt att nuvarande regelsystem inte tillåter att barnbidraget betalas ut till båda föräldrarna med halva beloppet.
Enligt vår mening borde det i ett mordernare barnbidragssystem vara naturligt att alla föräldrar som har delad gemensam vårdnad ska få möjlighet att dela på barnbidraget oavsett om man sambor eller inte. Detta skulle ge en tydlig signal från samhället att mammor och pappor har lika stort ansvar för barnen, och att bägge föräldrarna är likställda, delaktiga och lika viktiga.
Enligt vår mening bör regeringen överväga möjligheten att barnbidraget utbetalas till barnets båda vårdnadshavare. En sådan lösning skulle också bättre samspela med de nya vårdnadsreglerna i föräldrabalken med utgångspunkt för barnets bästa.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Cinnika Beiming (s) |
Jan Emanuel Johansson (s) |