Motion till riksdagen
2004/05:Sf394
av Bo Könberg m.fl. (fp)

Socialförsäkringsreform


Sammanfattning

Folkpartiet liberalerna lade fram en skiss till en reform av socialförsäkringarna 1997. Varje år sedan dess har vi vidareutvecklat tankarna i riksdagsmotioner, som tyvärr regelbundet avslagits. Under åren sedan 1997 har kostnaderna för sjukpenningen och förtidspensionen mer än fördubblats. Vi tror därför att förståelsen har blivit större för vår idé om en bred uppgörelse, liknande pensionsuppgörelsen, om ett pålitligt system för framtiden. Tanken är att skapa ett system som blir tryggare än dagens och i högre grad uppmuntrar till arbete.

Efter att riksdagsmajoriteten i åratal avslagit våra förslag om en genomgripande utredning, accepterade statsminister Göran Persson förslaget under en frågestund i november 2003. Efter ytterligare nästan ett års väntan presenterade så regeringen i september 2004 ett kommittédirektiv angående en översyn av socialförsäkringarna. Folkpartiet liberalerna är positivt inställda till en bred parlamentarisk utredning men är negativa till att en enmansutredning ska tillsättas under drygt tvåårs tid, innan den parlamentariska utredningen kan sättas igång.

För en fylligare presentation av Folkpartiet liberalernas politik för socialförsäkringarnas framtid hänvisas till motionen som vi lade fram vid föregående års riksmöte (2003/04:Sf340).

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk sammansatt utredning i syfte att göra en översyn av socialförsäkringarna.

  2. Riksdagen begär att regeringen även inordnar arbetslöshetsförsäkringen i översynen av socialförsäkringarna.

Folkpartiet liberalernas förslag

Vi hoppas att en arbetsgrupp med samtliga riksdagspartier ska kunna enas om en stor socialförsäkringsreform. Våra förslag ska därför inte uppfattas som oeftergivliga krav, utan som utgångspunkter för en diskussion. Huvudsyftet måste vara att skapa ett förtroendeingivande system som uppmuntrar till arbete, minskar skattekilarna och ger stabilitet åt de offentliga finanserna.

Förtroende för försäkringssystemet

Förtroendet för socialförsäkringarna måste återupprättas. Det har med åren uppstått en utbredd misstro mot att våra socialförsäkringar verkligen fungerar när vi behöver dem.

Reformbehov i försäkringarna

Inom några år skulle vi vid sidan om pensionsreformen kunna ha både en reformerad obligatorisk arbetslöshetsförsäkring och en reformerad sjukförsäkring - som redan före den större reformen givits stärkt rehabiliteringsinriktning och en finansiell samordning med sjukvården för att förbättra vården och minska sjukskrivningarna.

Socialförsäkring sprider riskerna

I obligatoriska socialförsäkringar mot inkomstbortfall sker en fördelning av sådana riskkostnader, och denna fördelning uppnås genom att alla är med. Den som löper mindre risk att bli sjuk får vara med och betala till samma försäkring som de som har mycket större risk.

Arbetet är socialförsäkringarnas grund

Socialförsäkringarna bör präglas av en arbetslinje i villkoren för ersättning och i inriktningen på rehabilitering och återställd arbetsförmåga.

Försäkringsmässighet och raka rör

Det bör så långt möjligt finnas ett direkt samband mellan inbetalda avgifter och förmåner, och av detta följer att principen skall vara att där inga förmåner finns skall inga avgifter tas ut.

Finansieringen av reformerade försäkringar

Avgifterna sätts efter inkomst och skall motsvara en premie för att, med riskutjämning, försäkra en given andel av samma inkomst mot bortfall vid sjukdom o.s.v.

Buffertfonder i socialförsäkringar

Socialförsäkringarna som i huvudsak frikopplas från statens budget skall fungera tillsammans med systemet med utgiftstak. De skall tillsammans med dessa medverka till en långsiktigt hållbar statsfinansiell utveckling. Såväl sjukförsäkringen som arbetslöshetsförsäkringen bör på nytt få buffertfonder. Men dessa skall inte behöva vara alltför stora, och dåär det nödvändigt att försäkringarna också får låna. Fondernas behållning bör alltså tillåtas pendla och ha både positiv och negativ behållning, så länge de är långsiktigt hållfasta.

Sunda principer och en bred uppslutning kring socialförsäkringarna medverkar till att tilltron till systemens långsiktiga hållbarhet stärks.

Stockholm den 4 oktober 2004

Bo Könberg (fp)

Linnéa Darell (fp)

Solveig Hellquist (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)

Nyamko Sabuni (fp)

Mauricio Rojas (fp)