Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbetet för att stärka asylsökande barns rättigheter i Sverige och EU bör intensifieras och påskyndas.
Alla barns välmående är alla vuxnas ansvar. Därför är det allas vår skyldighet som vuxna att se till att även asylsökande barn i Sverige och övriga EU behandlas på samma sätt som vi vill att våra egna barn ska behandlas. Barn i asylprocessen och barn utan uppehållstillstånd omfattas av FN:s barnkonvention och ska ges de rättigheter som detta innebär.
Rädda Barnen har länge varit kritiska till att asylsökande barns egna upplevelser inte i tillräckligt hög grad uppmärksammas av Migrationsverket och Utlänningsnämnden. Skyldighet att höra barn, såvida inte vårdnadshavaren motsätter sig detta, finns till exempel i svensk lagstiftning. En kartläggning visar dock att knappt 20 procent av de barn i familj vars ärenden handlades av Migrationsverket har hörts om sina asylskäl.
Barns egna asylskäl utreds alltså inte i tillräcklig omfattning och personal som får i uppdrag att höra de asylsökande barnen har sällan den utbildning eller kompetens som behövs. När det gäller utredning och beslutsfattande i frågor som berör barn måste alltid barnperspektivet noggrannare vägas in när det är dags för Migrationsverket att fatta beslut om uppehållstillstånd. Svåra traumatiska upplevelser är svåra att prata om, därför måste barnen ges tid och få förtroende för den de ska berätta för.
Ovanstående problem är uppmärksammade från regeringens sida och förslag till förbättringar finns. I utredningen SOU 2004:74 (Utlänningslagstiftningen i domstolsperspektiv) som kom strax innan sommaren påpekas att det är av största vikt att Migrationsverket såsom första instans i prövningen av asylskäl tillser att personal med speciell barnkompetens deltar i utredning och prövning samt att utlänningslagstiftningen anpassas så att barns speciella situation ges utrymme för bedömning med något lägre ribba än vad som gäller vuxna asylsökande.
Även EU:s asyl- och migrationspolitik ska styras av vad som är bäst för barnen. Så ser tyvärr inte alltid verkligheten ut idag. Enligt Rädda Barnen för en majoritet av medlemsländerna en restriktiv asyl- och migrationspolitk och tillämpar regler som är helt oacceptabla ur ett barnrättsligt perspektiv. Därför måste Sverige arbeta hårdare för att barnens rättigheter ska tas på allvar inom hela EU. Barnkonventionen bör implementeras i all lagstiftning som styr flyktingpolitiken. Barnets bästa måste vägas in i Dublinavtalet.
Med anledning av ovanstående bör arbetet för att stärka barns rättigheter, både nationellt och internationellt, intensifieras och påskyndas.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Matilda Ernkrans (s) |
Louise Malmström (s) |