Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samma beräkningsgrund för ersättning i våra sociala trygghetssystem.
I dag finns det olika regler för och olika nivåer i vårt sociala skyddsnät. Föräldrapenning har sina regler, sjukersättning sina etc.
Sjukpenning ger exempelvis 77,6 procent per kalenderdag på den inkomst man beräknas tjäna under året, men till högst 7,5 basbelopp för de dagar man skulle ha arbetat. Man har en karensdag per sjukperiod. Arbetsgivaren betalar de första 21 dagarna sjuklön på 80 procent enligt avtal. Reglerna ändrades i juli 2003 så att man inte kan få högre ersättning än a-kassa om man är arbetslös och blir sjuk.
Föräldrapenningen är 80 procent per kalenderdag i 390 dagar på den inkomst man beräknas tjäna under året men till högst 7,5 basbelopp.
Det finns fler exempel på systemfel som gör att man kan "tjäna" eller "förlora" beroende på varifrån man hämtar sin ersättning och i vilket skede i livet man befinner sig. Det kan knappast uppfattas rättvist av medborgarna. Snåriga regler leder dessutom till ökad byråkrati och krångel. Därför bör regeringen överväga att införa samma beräkningsgrund för ersättning i alla våra sociala trygghetssystem.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Lars Lilja (s) |
Carin Lundberg (s) |